Radar · Nyhet

Transpersoner ockuperade Socialstyrelsen

Ett 50-tal aktivister från föreningen Transförsvaret ockuperade i måndags Socialstyrelsens lokaler på Kungsholmen i Stockholm. Syftet var att lyfta en rad krav som föreningen också publicerat på sin webbsida och sprider i sociala medier. Det behövs reformer av lagar och regler men också ökad kunskap bland dem som i sin yrkesroll möter transpersoner.

Det har skett framsteg skriver Transförsvaret i en kommentar till aktionen på sin Facebook-sida, men det går för långsamt menar man: ”Sverige kan göra mycket bättre ifrån sig på nästan alla fronter”. De hänvisar till 70-talets ockupationer av Socialstyrelsen som bidrog till att sjukdomsstämplingen av homosexualitet togs bort och uppmanar till mer ”hård aktivism” om kraven inte blir hörda.

”Om detta kan väcka regeringen och få de att ta våra liv på allvar har vi uppnått något. Men kampen fortsätter. Nu väntar vi på respons och på att regeringen ska svara i en form eller en annan. Fortsätter vi ignoreras fortsätter våra aktioner”, skriver Transförsvaret på facebook.