Radar · Nyhet

Regeringen sänker solskatten

Den kritiserade skatten på sol-el som infördes i somras sänks drastiskt den 1 juli nästa år och målet är att ta bort den helt. Skatten infördes på grund av att regeringen något förhastat antog att EUs regler om statsstöd krävde en sådan.

Sol-skatten berör inte privatpersoner men när den infördes bestämde sig bostadsbolag och livsmedelskedjor för att avstå stora satsningar på solpaneler.

– Beskedet i dag är att det kommer finnas bättre förutsättningar för solceller på varenda skola, idrottshall och lager i Sverige. Solelen är en viktig pusselbit i målet om en 100 procent förnybar elproduktion, sade klimatminister Isabella Lövin när nyheten presenterades på en presskonferens.

Centerpartiets Per Åsling menar att det är glädjande att regeringen tagit till sig av kritiken men påpekar att hanteringen av frågan helt i onödan skapat stora problem för hela energisektorn. Att den fortsatt finns kvar bidrar till ytterligare onödig osäkerhet menar han.

– Man ska inte beskatta saker som man vill premiera och se växa. Därför har den här skatten varit obegriplig och destruktiv. Att man nu vänder under galgen är för mig ett tecken på att man framför allt oroar sig över den massiva kritik man fått och inte över hur den förnybara energin utvecklas, säger Per Åsling i ett pressmeddelande.