Glöd · Panelen

Panelen

Riksbanken överväger att skapa ett nytt digitalt betalningsmedel, e-kronan. Vilka möjligheter och eventuella nackdelar ser du med det?

Fördelen med flera olika betalningsmedel är att olika medel passar olika personer och i olika situationer. Därför tycker jag det är bra med alternativa lösningar. Mest negativt är att de olika betalningsmedlen kan vara stressande och förvirrande för dem som inte är så insatta i teknik. Många äldre tycker att det försvårar deras vardag, då de trivs med och är mest vana vid att använda kontanter. E-kronan kan vara ett bra försök, men jag är inte övertygad om att det kommer att bli bättre för det.

Fatou Bakotou Darboe, 45 år, grundare av webbtidningen Afropé, Stockholm

Jag tycker det är en rätt dålig idé. I princip de enda som inte fixar bankkort/internetbank/mobilbank i dag är pensionärer. Att lansera ytterligare sätt att betala via internet slår dels mot dem, dels mot dem som väljer att inte ha en smartphone. Det hjälper inte andra åldersgrupper avsevärt.

Felix Larsvik, 19 år, studerande, Stockholm

Det är bra om det betyder att vi blir mindre beroende av bankerna, så länge det är staten som står bakom. Men jag tycker att alla banker ska vara statliga och stå under folkets kontroll.

Kenneth Andersson, 50 år, skogsarbetare, Äppelbo