Energi · Syre tipsar

Tips i vintermörkret

När julhandeln tar fart och den nya asyllagen fyller ett år är det dags att protestera. Vägra köpa något och tänd ett ljus i mörkret!

Köpfritt på fredag

Vet du vad det är för dag den 25 november? Det är en sådan där fredag när många får lön, julskyltningen är i full gång – och man går oberörd genom stadens vimmel och inte köper ett jota. En köpfri dag. I alla fall om man har lyckats förse sig med det viktigaste dagen före. En köpfri dag firas enligt bloggen med samma namn ”världen över av miljoner människor som har fått nog av shopping- och konsumtionshets”. Bloggen berättar att det är ”en internationell kampanj som syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster världen över, och visa på alternativ” och hälsar alla välkomna att delta.

Lys upp Sverige

Den 24 november förra året började Sverige tillämpa den nya asyllagen, ”en av de mest inhumana och ovärdiga i vårt lands moderna historia” skriver rörelsen #vistårinteut på Facebook. ”Denna sorgens dag vill vi uppmärksamma genom att lysa upp Sverige! Den över 7 000 personer starka rörelsen #vistårinteut håller därför en ljusfylld manifestation över hela landet, från norr till söder.”

Vi står inte ut men vi slutar aldrig kämpa är det fullständiga namnet på rörelsen, som består av människor som möter ensamkommande unga i sina jobb eller i uppdrag, till exempel som familjehem. De kräver

1. att Sverige återgår till att följa barnkonventionen

2. att Sverige slutar tvinga barn i asylprocess att bevisa sin ålder för att få skydd

3. att Sverige stoppar inhumana tvångsavvisningar

4. att Sverige bara skriver återvändandeavtal med säkra mottagarländer

5. att Sverige inför humana asyllagar

Vill du vara med och lysa upp Sverige? Titta på ljusmanifestationens Facebook-event. Där finns en lista över alla orter där den hålls och tips om vad man kan göra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV