Radar · Nyhet

Osäkerhet i FN efter Trumps valseger

Under sin valkampanj utlovade Donald Trump flera åtgärder som – om de förverkligades – skulle stå i strid med internationellt överenskomna FN-uppgörelser. Efter hans seger i presidentvalet är frågetecknen många i världsorganisationens högkvarter.

Inför valet avfärdade Donald Trump bland annat klimatförändringarna som en kinesisk komplott, sa att USA inte borde ta emot några politiska flyktingar och att en mur skulle resas för att förhindra migranter från att ta sig in till landet. Han har även sagt sig vilja hindra muslimer från att besöka USA och meddelat att han vill riva upp kärnenergiavtalet med Iran.

Många av den tillträdande presidentens förslag skulle om de genomfördes innebära ett avsteg från FN-konventioner eller internationella avtal – däribland FNs flyktingkonvention från 1951 och det klimatavtal som började gälla bara några dagar innan Donald Trump gick segrande ur valet.

Efter valet tycks den tillträdande presidenten ha börjat mjukna kring några av sina tidigare förslag.

– Vi får vänta och se hur den nya administrationen agerar när den väl har tillträtt. Vi har inför alla världens ledare gjort klart vilka problem som kan uppstå om vi inte lever upp till de åtaganden som gjordes i Paris, menar FNs biträdande talesperson Farhan Haq med hänvisning till det nya klimatavtalet.

På frågan om hur FN ser på förslaget att begränsa flyktingmottagandet i USA svarar Farhan Haq:

– Vi står inför den största flyktingpopulationen sedan andra världskriget. Det är enorm utmaning och vi behöver hjälp från alla nationer i världen. Och vi fortsätter förvänta oss det av alla nationer.

Vijay Prashad, professor i internationella studier vid Trinity College i USA påpekar samtidigt att Donald Trump skulle få svårt att lämna en rad internationella avtal, även om han ville.

– Hans regering kommer fortsatt att få agera inom USAs statliga parametrar. Det här handlar inte om en statskupp.

Vijay Prashad påpekar att Donald Trump redan har tvingats retirera från några av sina tidigare utfästelser – som att sätta stopp för alla muslimer vid gränsen och att deportera elva miljoner papperslösa migranter. Nu nämns i stället en siffra på mellan två och tre miljoner.

Om Donald Trump skulle riva upp avtalet med Iran så skulle det enligt Vijay Prashad leda till att USA inte skulle få med sig några av sina europeiska samarbetspartners i upprättandet av nya sanktioner mot Iran.

Ian Williams, korrespondent för amerikanska Tribune, säger till IPS att det fortfarande är oklart i vilken omfattning Donald Trump är fientligt inställd till muslimer och mexikaner.

– Vi vet att han inte har några problem med att sälja lägenheter till arabiska shejker, eller har några särskilda fördomar när det gäller att anställa papperslösa migranter som arbetar för lägre lön. Om vi har tur så var hans uttalade fördomar bara ändamålsenliga ord som syftade till att göra åhörarna nöjda, säger Ian Williams.

Han menar att Donald Trump visat få tecken på att vara ideologiskt driven, utan snarare luftat sina fördomar öppet och njutit av den entusiasm han därmed fått tillbaka från sina anhängare.

– Fastighetsmagnaten Donald Trump förstår att FN är bra för fastighetsvärdena. Men det ideologiska vakuumet kan bli farligt eftersom han omger sig med en grupp av fördomsfulla smickrare och ideologer – som Rudi Giuliani eller John Bolton eller framför allt Myron Ebell, som har potentialen att riva upp Parisavtalet. Och tanken på att exempelvis Rick Grennell skulle bli USAs FN-ambassadör ingjuter inte något hopp, säger Ian Williams.

Norman Solomon, ordförande för Washington-baserade Institute for Public Accuracy, säger till IPS att Donald Trumps uttalanden om inrikespolitiken är mycket illavarslande.

– Han har lovat att inom USA använda sig av federala myndigheter för gå till angrepp mot grundläggande mänskliga rättigheter, underminera de medborgerliga friheterna och har samtidigt underblåst hat mot icke-vita och papperslösa invandrare. Att han valts till president är en tragedi för USA, säger Norman Solomon.

Han menar att den tillträdande presidenten är uppenbart okunnig i utrikespolitiska frågor och i historia, och i stället väljer att förlita sig på förenklade och nationalistiska lösningar.

– Vi kan inte förvänta oss att president Trump kommer att stötta Förenta Nationerna eller internationella avtal. Snarare motsatsen – hans fientlighet mot Parisavtalet baseras på hans okunniga förnekande av de klimatförändringar som människan har gett upphov till, och hans förakt för kärnenergiavtalet med Iran är farligt nonsens, säger Norman Solomon.

Samtidigt som Donald Trump har omgett sig av militaristiska och nationalistiska rådgivare så har dessa krafter även gett stöd till de militära insatser som han sjäv i vissa fall direkt har kritiserat, påpekar Norman Solomon.

Han säger att Donald Trump är oberäknelig. Den tillträdande presidenten delar inte de neokonservativas vilja att omforma världen och har uttalat sig negativt om militära insatser utomlands.

– Men på sikt misstänker jag att maktens lockelser kommer att förmå honom att tala högt och ta med sig en stor klubba ut på världsscenen. Samtidigt tyder hans enorma ego och manifesterade brist på självförtroende på att andra ledare med hjälp av smicker ska kunna få honom att agera förnuftigt, säger Norman Solomon, som tidigare var ordförande för FN-korrespondenternas organisation, UNCA.