Radar · Nyhet

Merkel tror inte på TTIP

När Kanadas premiärminister Justin Trudeau nyligen besökte Europa reste han hem med en politisk fjäder i hatten: Kanadas och EUs signaturer för frihandelsavtalet CETA. USAs avgående president Barack Obama fick däremot inte kröna sin sista Europaresa på posten med en liknande triumf – något frihandelsavtal mellan EU och USA är inte att vänta inom den närmaste tiden.

Förhandlingarna mellan USA och EU gällande det transatlantiska frihandelsavtalet TTIP har inte gått närmelsevis så bra som arbetet kring CETA har gjort – och det trots att regionala parlament i Belgien tvingade fördraget till halt i elfte timmen.

TTIP har liksom CETA kritiserats, däribland av vänsterpartister och enskilda miljöpartister i riksdagen, för att sätta viktiga miljökriterier och demokratiska aspekter på spel. Kritik som hela tiden avvisats av bland andra EUs handelskommissionär Cecilia Malmström och regeringens EU- och handelsminister Ann Linde (S).

Men trots försäkringarna från EU-politiskt håll står det klart att EU och USA har svårt att komma överens om avtalets sluttext. Och än värre för de båda förhandlingsdelegationerna verkar TTIP inte ha någon framtid med USAs nyvalde president Donald Trumps intåg i Vita huset i januari 2017.

– Jag har alltid varit starkt engagerad för att få klart ett handelsavtal med USA. Vi har gjort stora framsteg i förhandlingarna, men det kommer inte att slutföras nu, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel under en presskonferens tillsammans med Barack Obama i Berlin förra veckan.

Även Hillary Clinton, Trumps huvudmotståndare i valet, motsade sig TTIP-avtalet i flera avseenden. Men med Trump som president har förhandlingarna helt enkelt ingen framtid, menar Merkel som tillsammans med Obama skrev en debattartikel i tysk press med uppmaningen till såväl EU som USA att inte ge upp hoppet om ett frihandelsavtal.

”Vi står idag vid ett vägskäl”, skrev de och tillade att båda sidor är skyldiga ”hela världssamfundet” att fortsätta verka för ett fördjupat samarbete.

Jens Holm, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, har i både motioner och debattartiklar kritiserat bristen på öppenhet i TTIP-förhandlingarna.

”Med TTIP, med liknande investeringsskydd som i Nafta, är risken uppenbar att länder med höga miljö-ambitioner också löper risk att bli stämda av gruv- och fossilbolag. I dag är det Kanada som drabbas, i morgon kan det vara Sverige. Och stämningarna fungerar avskräckande. Inget land vill ha en mångårig rättsprocess på halsen. Och ingen seriös finansminister kan ta lättvindigt på stämningar i mångmiljonklassen”, skrev Holm i en debattartikel i ETC (18/11).

Trots EUs och den svenska regeringens garantier om ett gott förhandlingsklimat och utsikter för ett TTIP-avtal väger Angela Merkels ord om TTIPs bleka framtid utan Barack Obama i Vita huset tunga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV