Radar · Nyhet

Kalifornien diskuterar självständighet

Efter Storbritanniens ”Brexit” och Donald Trumps valseger i det amerikanska presidentvalet anser många invånare i Kalifornien att det är dags för USAs folkrikaste delstat att på allvar börja överväga utträde ur Amerikas Förenta Stater. En kampanj har inletts med siktet på en folkomröstning våren 2019.

Kaliforniens senatspresident, demokraten Kevin de León, och delstatsparlamentet talman, demokraten Anthony Rendon beskrev i ett pressmeddelande dagen efter presidentvalet känslan av att ha vaknat upp som ”en främling i ett främmande land”.

En känsla de delade med många amerikaner, såväl i Kalifornien som i andra delstater runtom i USA. ”Amerika är större än någon man eller något parti”, menar Kevin de León och Anthony Rendon, som ändå inte stödjer förslaget om ett självständigt Kalifornien, utan istället menar att Amerika behöver Kalifornien mer än någonsin.

”Kalifornien var inte en del av [USA] när nationens historia inleddes, men vi är uppenbarligen svaret på dess framtid. Oavsett hur du ser ut, var du bor, vilket språk du talar eller vem du älskar”, skriver de León och Rendon.

I Kalifornien drog självständighetskampanjen ”Yes California” igång förra året, ledd av California National Party som i nio tydliga punkter klargör fördelarna med ett självständigt Kalifornien. Bland punkterna finns miljön där en av fördelarna med självständighet vore att Kalifornien skulle kunna sluta egna avtal med omvärlden utan att ”diskutera huruvida klimatförändringar är på riktigt eller inte”.

I Kalifornien säkrade Det gröna partiets kandidat Jill Stein nära 2 procent av rösterna – dubbelt så många som i den totala omröstningen för hela USA – samtidigt som demokraternas kandidat Hillary Clinton fick över 60 procent mot den valsegrande Trumps 33.

Samtidigt fortsätter innovationen på energifronten att vinna mark. Tidigare i november gick Kalifornien återigen i täten i USA för nya marknadsinitiativ när det gäller förnybar energi: snart kommer Morro Bay utmed Stilla havet bli hemvist för flytande vindsystem.

Att det på allvar börjar talas om ett självständigt Kalifornien är inget som makten i Washington kan rycka på axlarna åt. En självständighetsprocess skulle visserligen ta tid, men att delstaten inte bara är USAs folkrikaste utan också räknas som landets ekonomiska motor är något som landets marknad och politiker är smärtsamt medvetna om.

I dag symboliseras Kaliforniens inflytelserika ekonomi av Silicon Valley och den amerikanska filmindustrins mecka, Hollywood. Men delstatens ekonomi blomstrade först i och med 1800-talets guldrusch som såg en stor tillströmning av immigranter och lycksökare.

På 1930-talet genomdrev Los Angeles makthavare igenom en rad spektakulära – och på många sätt olagliga – markköp för att leda om viktiga floder och insjöar för att säkra den växande miljonstadens tillgång till dricksvatten. De omlagda vattenlederna banade även väg för en ny jordbruksindustri som har satt Kalifornien på kartan som exportör av frukt, mat och viner.

2015 växte delstatens ekonomi med 4 procent, att jämföra med övriga USAs 2,4 procent. Kalifornien har mycket att tacka den höga dollarkursen för att delstaten i somras passerade Frankrike som världens sjätte största ekonomi, enligt siffror från IMF.

”Mycket av allt som gör Amerika stort sker i Kalifornien”, skrev Matthew A. Winkler i en analys för Bloomberg i samband med att siffrorna offentliggjordes.

Det är inte bara i ekonomiska kalkyler som kampanjen Yes California anser att Kalifornien vandrar i otakt med övriga USA.

”I vår mening representerar USA så många saker som står i konflikt med Kaliforniens värderingar, och vår fortsatta status som delstat kommer fortsätta subventionera övriga delstater på vår – och våra barns – bekostnad”, skriver ”Yes California” på sin kampanjsida.

Men kritik mot kampanjen finns det gott om, samt tvivel om baktankarna hos några av dess främsta supportrar (däribland företrädare för Uber och Hyperloop). Artisten och skribenten Jeff Taylor ifrågasätter i en krönika för LGBTQ Nation varför redan privilegierade personer börjar förespråka ett självständigt Kalifornien i ett läge då protektionism och rasism börjar koppla grepp om USA. Vad som behövs nu är inte mer splittring, menar han, utan mer öppenhet och tolerans än någonsin.

Dessutom borde ”Yes California” plugga på sin samtidshistoria, anser Jeff Taylor. 2013 försökte nämligen politiker i Texas sig på en liknande självständighetsprocess – men utan resultat.

I fallet med Texas, liksom Kalifornien, bottnade viljan att verka för en självständig stat i ogillandet inför den då nyvalde presidenten, Barack Obama.

”Om inte Texas lyckades få till ett utträde under åtta år med Obama så lär [Kalifornien] inte komma någonstans under en president Trump. Och att bidra till att statussäkra en stor del av Kalifornien så att endast rika människor har råd att leva där är inte ett tillräckligt skäl [till självständighet]”, menar Jeff Taylor.