Radar · Nyhet

Intensiva strider i norra Burma

Sammandrabbningar mellan rebeller, militär och polis i norra Burma har krävt minst åtta liv, varav tre civila dödsoffer. Intensiva strider pågår i området, enligt vittnesuppgifter.

Oroligheterna kring staden Muse i delstaten Shan, vid gränsen mot Kachin-delstaten, är ännu ett slag mot Burmas civila ledare, fredspristagaren Aung San Suu Kyi, som strävar efter att få till stånd ett nationellt fredsavtal i landet, sedan länge sargat av väpnade konflikter och etniska motsättningar.

Flera rebellgrupper uppges ha deltagit i sammandrabbningarna, däribland Kachins självständighetsarmé (KIA).
Tre civila, en soldat, tre poliser och en rebellsoldat har dödats i striderna.

Kriget mellan den dåvarande regimen och KIA som blossade upp 2011, efter nästan 20 års vapenvila, har drivit över 100 000 människor på flykt.
I flera andra delar av landet pågår konflikter mellan armén och rebellgrupper. I september utbröt nya strider i den sydöstra delstaten Karen. Och den norra delen av delstaten Rakhine i västra Burma, där över 30 000 människor flytt och minst 70 människor dödats i de senaste oroligheterna, har spärrats av på grund av sammandrabbningar och oroligheter.

Burmas armé, som Suu Kyi har begränsad kontroll över, har en lång historia av övergrepp mot mänskliga rättigheter, vilket lett till en djup misstro inte minst bland landets minoriteter.