Energi · Syre tipsar

Resa utan flyg

REDAKTIONEN TIPSAR:

När julledigheten närmar sig är det många som känner att de behöver komma bort. Fly till ljusare delar av världen. Det blir lätt en flygresa till. Att resa med tåg och båt framstår som både dyrt och krångligt. Men ofta är den psykologiska spärren ett lika stort hinder som pris och krångel. Om en väl börjat utesluta flyget rivs barriärerna ganska fort.

Några tips:

• Ska du ut och resa utanför Sverige kan alla olika tåglinjer kännas som en hopplös röra. Då är www.seat61.com och www.bahn.com/i/view/SWE/se fantastiska hjälpmedel.

• Se resan som en viktig del av upplevelsen och undvikandet av flyget som en utmaning. Varför inte ett nyårslöfte: inget flyg 2017. Sedan är du igång.

• Du måste inte resa så långt för att komma ifrån, vila upp dig eller upptäcka nytt. Det är inte avståndet som är det avgörande för hur lyckad resan blir. Hur mycket finns det några timmar eller en natt bort på tåg eller båt att upptäcka eller finna lugn vid? Välj ett resmål på lagom avstånd.

• Vill du ändå resa långt så är Transsibiriska järnvägen en av de häftigaste resor du kan göra och du tar dig lätt vidare till andra delar av Asien från den. Du köper en biljett enkelt och tryggt på en resebyrå i Sverige eller billigt men lite chansartat på plats i Moskva.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV