Energi · Mat med Jenny

Mustig saffranssoppa med kikärtor och ris

Snart är det jul och suget efter julmust och lussekatter börjar tränga på. När längtan blir för stor och det ännu inte är dags att fylla bullkorgen, kan man få sin saffransdos på annat håll. En mörk novemberkväll är det trevligt att svänga ihop en mustig soppa med kikärtor, avorioris och saffran. Det går bra att byta ut riset mot matvete, om man vill ha det lite mer närproducerat.

• 4–6 port.
• 1 stor gul lök
• 2 vitlöksklyftor
• 2 msk olivolja
• 2 msk tomatpuré
• 2 pkt saffran
• 1,5 l grönsaksbuljong
• 2,5 dl avorioris
• 3 stjälkar blekselleri
• 1 röd chili
• 2  burkar krossade tomater
• 2 burkar kikärtor
• salt
• peppar
• 1 knippe kruspersilja
• 1 lime

Finhacka löken och pressa vitlöken. Fräs i olja i en gryta. Tillsätt tomatpuré och saffran. Häll på buljong och tillsätt riset. Låt koka i 10 min. Skiva sellerin och chilin fint. Tillsätt dem i soppan, tillsammans med de krossade tomaterna. Låt puttra i ytterligare 10 min.

Tillsätt kikärtorna och smaka av med salt och peppar. Strö över persilja. Servera med limeklyftor som pressas över portionen.