Radar · Nyhet

Klimatomställningen på väg att sakta in

EUs miljömyndighet har granskat unionens klimatåtgärder och visar att målen blir svåra att nå.

Samtidigt som diskussionerna pågår om EU kan ta tillbaka ledartröjan i FNs klimatarbete efter Trumps valvinst i USA kommer oroande besked från Europeiska miljöbyrån, EEA.

Enligt deras senaste sammanställning av nationella och gemensamma åtgärder når unionen endast som mest 29 procents utsläppsminskning till år 2030. Detta är långt ifrån målet som satts upp på minst 40 procent mindre utsläpp år 2030 jämfört med nivån år 1990. Men analysen ska tas med en nypa salt. Delar av datan är från mars 2015 och mycket har hänt sedan dess.

– Med EUs nya klimatpaket ser vi ut att nå våra mål. Men det beror ju också på hur medlemsstaterna tar till sig åtgärderna, säger François Dejean, som ansvarat för EEAs rapport.

Han ser flera orosmoln i den data som medlemsstaterna rapporterat in.

– Utsläppen från transportsektorn fortsätter för andra året i rad att öka efter att tidigare ha minskat. Där finns det flera åtgärder som måste genomföras av regeringar, då frågan främst ligger hos dem, för att fortsätta minska utsläppen. Annars blir det svårt att nå målen, säger François Dejean.

Han ser också en stor potential i byggnadssektorn som inte uppnåtts, bland annat i upprustningen av äldre hus.

Har lagstiftare mycket kvar att bevisa?

– Ja, men vi ska komma ihåg att det här inte rör sig om en sprinttävling utan ett maraton där det gäller att inte tappa takten. Det finns tecken på att det sker nu.

Nästa gång som EEA sammanställer unionens samlade åtgärder sker i vår.

– Vi hoppas och tror att det ser mer positivt ut då, säger François Dejean.

Läs EEAs analys här: www.eea.europa.eu/highlights/eu-firmly-on-course-to