Krönikor

Hoppas kolonin på Mars är klar snart

1. Donald Trump är USAs nyvalde president. 2. SJ sänker X2000- hastigheten på många sträckor från 200 till 130 km/h.

De här nyheterna från sista veckorna kan tyckas väldigt orelaterade, men vänta lite. Ett av de löften som Trump ställt i valrörelsen är att säga upp Paris-avtalet om klimatet från förra året. Trump tror inte på den globala uppvärmningen utan påstår att den är ett påhitt från Kina för att konkurrera ut amerikansk industri. Han har också givit sitt starka stöd till kolindustrin och anklagat alla försök att reglera den som antiamerikanism. Misstro inför om växthuseffekten alls finns är inte helt ovanligt i USA, och allt tyder på att Trump kommer stå fast vid sitt ord och dra tillbaka de amerikanska utfästelserna. Det blir då extremt svårt att globalt klara några klimatmål överhuvudtaget.

SJ då? SJ ändrar från den 14 december tidtabellerna så att en resa mellan Stockholm och Malmö blir så där 20 minuter längre. Detta för att underhållet av spåren varit så dåligt i så många år att man helt enkelt inte kan köra snabbare på dem. Restiderna är efter ändringen ungefär i nivå med hur de var för 25 år sedan.

Detta gäller förstås bara i den utsträckning som tågen följer tidtabell och kommer i tid. Det är numera så osäkert att många som reser i jobbet tvingas ta flyget i stället för tåg för att vara säkra på att komma fram i tid till möten och tidsbestämda uppdrag.

I Sverige, där vi säger oss både tro på växthuseffekten och arbeta aktivt för att mota den, har vi alltså med andra handen föst över människor till det mest klimatpåfrestande transportsätt som finns, för att kortsiktigt spara pengar på att slippa underhålla spåren ordentligt. Det är ingenting nytt, underhållet har gravt släpat efter i decennier, under regeringar av olika politisk färg. Det är liksom inte så sexigt att lägga pengar på just underhåll, även politiker som gillar tåg vill hellre lägga dem på någon ny rolig satsning som kan komma i tidningen.

Här samverkar alltså den flamboyanta faktaresistenta populismen med vanliga tråkiga politiska prioriteringar till ett slutresultat som är bokstavligen livsfarligt för mänskligheten. Isen vid polerna smälter redan snabbare än man tidigare trott, 2016 kommer att bli det varmaste uppmätta året någonsin, och översvämningarna ökar i såväl Bangladesh som Florida.

Lägg sedan till medelklassens tilltagande förtjusning i billigt nöjesflygande och jag tror inte att ens Elon Musks nya snygga solpanelstak har en chans att rädda oss. Vi får nog hoppas att hans Mars-koloni är färdig lagom tills vi helt gjort slut på den här planeten istället.

Den västliga
liberala världsordningen faller samman.

Vi har fortfarande Kanada.