Radar · Nyhet

Framåt för utmanarna i USA

Veckorna före valdagen fanns det anledning för USAs gröna att vädra morgonluft. Partiets mål var att presidentkandidaten Jill Stein skulle få 5 procent av rösterna och säkra statligt partistöd och bredda De grönas väljarkrets. Så blev inte fallet.

Opinionsundersökningar slog fel och i strid med förhandstipsen segrade Republikanernas kandidat Donald Trump i stället för demokraten Hillary Clinton. 1,2 miljoner amerikaner lade visserligen sin röst på Jill Stein och vicepresidentkandidaten Ajamu Baraka, men det motsvarade inte ens 1 procent.

Desto bättre gick det för Libertarianernas kandidater Gary Johnson och William Weld som skrapade ihop drygt 4 miljoner röster, motsvarande 3,26 procent av väljarna, och blev USAs tredje största parti.

På sin hemsida gläds Jill Stein ändå åt partiets framflyttade positioner i delstaterna Maine och Oregon samt säkrad tillgång till valsedlar i 12 nya delstater. Däremot lider hon med dem som är besvikna, och sände på Twitter ut följande budskap till besvikna amerikanska väljare:

”Kära liberaler: smärtan från Clintons nyliberalism fick Trump att stiga. För att överleva måste vi bygga en ekonomi som fungerar för oss alla.”

Även författaren och aktivisten Naomi Klein lägger skulden för valutgången på Clintons axlar, för hennes ”omfamnande av nyliberalismen”.

– Människor har rätt att vara arga, och en kraftfull och intersektionell vänsteragenda kan leda ilskan dit den hör hemma medan den kämpar för helhetslösningar som kommer att sammanföra ett slitet samhälle, skriver Klein i The Guardian.