Radar · Nyhet

Flyktingar tvingas lämna Kenya

Kenyas regering planerar att skicka tillbaka många av de 300 000 flyktingar från det krigsdrabbade Somalia som finns i landet. Det uppger människorättsorganisationen Amnesty International i en ny rapport.

I maj meddelade kenyanska myndigheter att de planerade att stänga världens största flyktingläger i Dadaab. Orsakerna uppgavs vara ekonomiska, säkerhetsmässiga och miljömässiga – men också bristen på internationellt stöd.

Tidpunkten för när lägret skulle vara stängt sattes till 30 november. Men enligt Amnesty har myndighetsföreträdare nu krävt att människor ska lämna lägret och återvända till Somalia, trots tidigare löften om att avflyttningen ska ske frivilligt.

– Flyktingarna är i en mycket svår situation. Kenyanska myndighetsföreträdare säger åt dem att de måste flytta ut innan månadens slut, annars kommer de att tvingas bort utan att få någon hjälp, säger Michelle Kagari, som är Amnestys biträdande chef för östra Afrika.

Enligt FNs flyktingorgan och kenyanska myndigheter vill bara en fjärdedel av de somaliska flyktingarna återvända till hemlandet. Skälet till att de flesta vill stanna är det fortsatt osäkra säkerhetsläget i hemlandet.

Trots att en internationellt uppbackad regering har installerats i Somalia har inbördeskriget, som började på 1990-talet, fortsatt. Många grupperingar, däribland den islamistiska milisgruppen al-Shabaab, fortsätter att slåss om kontrollen över landet.

Striderna i Somalia beräknas ha lett till upp till en miljon civila dödsoffer och det finns drygt en miljon internflyktingar i landet. Dessutom har Somalia drabbats av en svår torka som gjort att närmare fyra miljoner människor – 40 procent av befolkningen – har brist på mat.