Energi · Syre tipsar

Ett öppet fönster till andra tider

SVTs Öppet arkiv är en guldgruva för den som vill ha lite perspektiv på nutiden. Journalfilmerna till exempel –
kortfilmer med samhällsinformation i olika ämnen, som visades före långfilmen på bio. Man kan bland annat få se en demonstration för bröd och rösträtt i Södertälje 1917, riksdagens första sammanträde 1922, fredsdagen 1945 i
Göteborg, luciafiranden och julstök på Haga … eller något av nedanstående axplock.

Flyktingar finner en hamn

Kulor kommer tjutande genom luften och slår ner i sanden. Människor springer genom kulregnet, hoppar i en roddbåt som ligger där, skjuter ifrån och ror iväg. Bilden är svartvit och det finns en del repor i filmen, för den är från 1944. En journalfilm, Flyktingar finner en hamn, om den tidens flyktingmottagande.

Flyktingarna är danskar – enligt speakerrösten ”en arbetare, en läkare, en officer, en fiskare, ett gammalt äkta par, en ung arkitekt med fru och barn. Människor på flykt”. Barnen får gå i danskspråkig skola, de vuxna får jobb, till exempel i skogen. Men Inger, som är tecknare, åker till Stockholm och söker ett bättre betalt arbete.

Det är ett fascinerande tidsdokument och sätter dagens flyktingmottagande i ett annat ljus än vi är vana vid. Se förresten Ungerska flyktingbarn i Sverige 1956 också!

 


Manlig spädbarnsvård

En grupp allvarliga unga män i slips och kostym står med händerna i fickorna och lyssnar uppmärksamt på fröken Martinell som i sköterskeuniform och vitt förkläde tvättar en babydocka. Det är lektion i spädbarnsvård för blivande fäder på Maria husmodersskola 1945. Kursen är ”självfallet inte fullständig”, berättar speakern, men ska väcka intresse och räcka till för att fäderna ska kunna ”hjälpa sina hustrur”. De läser barnpsykologi också – och får veta att ”en far bör vara delaktig i uppfostran även av barn under sju år”.

Tonårsmodet 1954

Formgivaren Göta Trägårdh presenterar den nya tidens tonårsmode mot en bakgrund av storbandsjazz med hisskaraktär. Det är det bästa som har hänt på klädfronten, säger hon. Hon anser att vuxna ska lyssna på de ungas åsikter om kläder, och berättar att konfektionsföretagen har tonårsråd som hjälper dem att ta fram klädmodeller.

Vi får se Göta Trägårdhs dotter Lena och hennes vänner titta på kläder och prata skor, klädda i de ”hållbara, flärdfria och ändå moderna material och modeller” som ungdomen sägs vilja ha. ”Hemskt tjusiga” säger tonårstjejerna. Göta Trägårdh tipsar om kvalitetsmärken och ger klädvårdsråd av en sort som har blivit aktuella igen, nu när ”slow fashion” har blivit populärt.