Radar · Nyhet

Sverige fördjupar sin närvaro i Filippinerna

Förra veckan var bråda dagar för den svenska ekonomiska och politiska gräddan i Filippinerna. Näringsminister Mikael Damberg (S) invigde en ny svensk ambassad i huvudstaden Manila, samtidigt som Saabs ordförande Marcus Wallenberg slog upp portarna för ett nytt kontor inte långt därifrån.

Det svenska intresset för Filippinerna just nu är ingen slump, men går politiskt stick i stäv med Utrikesdepartementets övriga planer. Enligt uppgifter till TT ämnar UD stänga en rad ambassader världen över för att spara pengar. Sverige hade också en ambassad i Manila fram till 2008, då den lades ner tillsammans med en rad andra med regeringen Reinfeldts goda minne, även då för att spara pengar.

– Jag ser stora möjligheter att fördjupa våra handelsrelationer med Filippinerna genom att främja svenska lösningar och nu med en starkare svensk närvaro på plats. Jag tror att en svensk ambassad i Manila hjälper till att öppna dörrar för ökad svensk export och uppmuntra till nya kontaktytor, säger Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Saab och svenska regeringar oavsett politisk kulör har länge närt nära relationer. Nyligen gjorde de sällskap till Saudiarabien för att slå två flugor i en smäll genom stärka Sveriges diplomatiska relationer till den saudiska diktaturen och säkra framtida näringslivsförbindelser. Och nu har tåget fortsatt till en av Sydostasiens snabbast växande ekonomier. Regionen är väl vald: mellan 2011 och 2015 stod Asien för 46 procent av den globala importen av krigsmateriel, enligt siffror från Svenska freds.

För Saabs del handlar det om att handla snabbt och att utnyttja ett nytt gyllene militärt läge. Nyligen, under ett statsbesök i Kina, kungjorde Filippinernas kontroversielle president Rodrigo Duterte sitt lands försvarspolitiska omsvängning: den filippinska flottan ämnar inte längre samarbeta med USA under patrullering av Sydkinesiska sjön, under de senaste åren en lågintensiv konflikt med ett flertal inblandade stater.

– Filippinerna kan mycket väl satsa på närmare band till Kina. I det ligger en stor risk, men de tror kanske att de kan gagnas mer av det, säger Rodger Baker, analytiker vid underrättelsebolaget Stratfor, till Los Angeles Times.

Utvecklingen har väckt en svensk Jas-kampanj till liv. Filippinerna har planer på att modernisera sitt flygvapen, och Saab tror att Jas 39 Gripen kan ligga bra till.

– Saab kan uppfylla det filippinska flygvapnets krav om ett prisvärt stridsflygplan. Vi tycker att vi är en stark utmanare, säger Carl-Erik Leek, Saabs landschef i Filippinerna, till det militärindustriella veckomagasinet IHS Jane’s.

Återigen väcks debatten om svensk vapenexport och vilka stater som bör anses godkända att sälja till. Filippinernas regering anklagas för en rad brott mot de mänskliga rättigheterna när det gäller godtyckliga arresteringar och domar mot personer som misstänks för inblandning i narkotikarelaterade affärer. Enligt Human Rights Watch har 5 000 personer mist livet i den filippinska statens ”krig mot droger”, vilket tillsammans med det instabila läget i Sydkinesiska sjön bör få den svenska myndigheten för vapenexport, Inspektionen för strategiska produkter (ISP), att dra öronen åt sig.

Harald Fries, Sveriges nye ambassader, gav i filippinsk press i samband med invigningen av den nya ambassaden en hint om vilka planer som finns för svensk affärsverksamhet under de kommande åren. Enligt Fries kan Saab erbjuda Filippinerna såväl kustövervakningssystem som ubåtar.

Birgitta Forsberg, ekonomireporter på Dagens Nyheter, finner det ”osannolikt” att ISP skulle gå emot regeringen ifall Filippinerna skulle lägga en order på militärmateriel från Saab.

– Sannolikt spelar det heller ingen roll att regeringspartiet Miljöpartiet enligt sin egen hemsida ”vill stoppa svensk vapenexport. I första hand till diktaturer och länder som kränker mänskliga rättigheter.” Pengar talar, resonerar hon.

Agnes Hellström, ordförande för Svenska freds, är kritisk till den svenska villigheten att sälja vapenmateriel till Filippinerna.

– Om Sverige vill bidra till att förbättra de ekonomiska, rättsliga och sociala förutsättningarna för den filippinska befolkningen bör det ske genom att bidra till utveckling av demokrati, rättsväsende, respekt för mänskliga rättigheter, återuppbyggnad och skydd mot naturkatastrofer, skriver hon i ett blogginlägg. Inte genom att göra ännu en handelsdelegationsresa för att marknadsföra svenska vapen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV