Radar · Nyhet

Våldet eskalerar i North Dakota

Adam Johansson.

Mycket har hänt de senaste veckorna i Standing Rock i takt med att oljeledningen Dakota Acess Pipeline närmar sig Missourifloden. Våldet har trappats upp och tungt beväpnad polis drar sig inte för att använda tårgas, pepparspray, gummikulor och flash-granater mot fredliga demonstranter.

– Det liknar Irak, jag kan inte förstå att det händer här, säger kvinna som själv varit ute på uppdrag för den amerikanska armen.

I takt med att polisens våld eskalerat har också stödet för Standing Rock vuxit. Åtminstone ur ett nationellt och internationellt perspektiv. I North Dakota är dock motståndet mot de som protesterar mot oljeledningen fortfarande stort. Paradoxalt nog, eftersom städerna Mandan och Bismarck sagt nej till oljeledningen då de anser att den riskerar vattenförsörjningen.

När invånarna i Standing Rock gör detsamma, och motsätter sig bygget, möts de av nationalgardet och militariserad polis. Den gamla medborgarrättskämpen Jesse Jackson kommenterar det hela som värsta sortens miljörasism. Även skådespelaren Mark Ruffalo besökte lägret och gav det sitt stöd.

Trots att allt fler fått upp ögonen för det som händer i Standing Rock har det varit tyst från de båda presidentkandidaterna under valkampanjen, något som många menar beror att både Hillary Clinton och Donald Trump själva har intressen i oljeledningen. En av alla dem som har besökt  Standing Rock är Esperanza Garcia Gailliard, urfolkskvinna boende i Detroit. Hon uttrycker sin oro för Donald Trump som president.

– Jag känner att denna valutgång skadar ursprungsbefolkningens mest. Vi har så mycket att förlora. Kampen vi för just nu i Standing Rock kommer bli dubbelt så tuff med Trump  som president och republikansk majoritet i både kongressen och senaten.

Många från Sioux-stammen i Standing Rock minns när Barack Obama besökte reservatet. Då kände man optimism men i dagsläget är besvikelsen stor efter att presidenten trots löften om att jobba för urfolkens rättigheter inte stoppat oljeledningen.

Trots att många uttryckt en oro över vad som skulle kunna hända med Donald Trump som president finns inga planer på att slås ner av valresultatet.

– Det finns inget som kommer få mig att backa, inte ens om polisen avfyrar riktiga kulor, säger James Owens, en av alla som blivit utsatta av polisens våld i form av tårgas och pepparspray.

Framtiden var oviss, vare sig det skulle bli Hillary Clinton eller Donald Trump som blev president. Ingen i Standing Rock har satt sitt hopp till någon av dem.

Samtidigt som många befinner sig längs frontlinjen för att hindra oljeledningen kämpas det också på andra håll med att strypa tillförseln av pengar till oljeledningen. Bland annat har det genom NRK framkommit att norska banken DNB lånar ut hela 2,5 miljarder till bygget. Något som fått norska samer och miljöaktivister att rasa. På DNBs egen facebooksida kan man läsa hur kunder väljer att lämna efter årtionden som kunder i banken. En professor i etik fördömer projektet och menar på att det strider mot en rad etiska regler.

Det har även framkommit att en rad svenska banker har intressen i oljeledningen, bland annat har Nordea investerat omkring 360 miljoner, enligt Dagens Industri. Precis som DNB hänvisar de till att projektet följer amerikanska lagar.

Kandi Mosett från Indigenous Environmental Network ingår i ett av alla urfolk som slåss för att att stoppa “The Black Snake” som ledningen också kallas.

– Jag tycker att det är kriminellt. Alla som stöttar ett oljerör som leder till handlingar som bryter mot de mänskliga rättigheterna mot oss är kriminella. Vi är vanliga människor och allt vi vill göra är att skydda vattnet för 18 miljoner människor, säger Kandi med tårfyllda ögon.

Hon har själv sett baksidorna av oljeindustrins framfart både ur ett socialt och miljömässigt perspektiv. Och en sak är säker, slaget är långt ifrån över.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV