Krönikor

Vägen till Utopia

Vi som har rosa drömmar, grönt samvete och hjärtat till vänster om sossarna brukar stå eniga om att djupa ekonomiska klyftor ligger bakom de flesta samhällsproblem. Orättvis fördelning föder och göder social oro, missnöje, rädsla och hat och till sist tar barbariet över. Om vi då leker med tanken att en radikal ekonomisk omfördelning verkligen genomfördes – vad skulle det i sin tur föra med sig?

Inget privat ägande skulle i så fall kunna användas som maktmedel eftersom all egendom tillhörde folket. Varuproduktion, jordbruk och råvaruutvinning skulle skötas av arbetskooperativ och överskott från handel och försäljning skulle plöjas tillbaka ner i verksamheten eller läggas i kornbodarna. Pengar skulle förlora sitt värde när alla fick sina basala behov tillgodosedda i form av förnödenheter som gick direkt till hushållen utan profiterande mellanhänder.

Då nyhetsrapportering, kultur och nöjen inte skulle styras av vinstintressen slapp vi klickbeten och fördummande underhållning. Befolkningen skulle genom direktdemokrati kunna påverka i alla beslutsprocesser som rörde deras miljö, arbetsförhållanden, trivsel och framtid. På så vis skulle människorna också känna ansvar för våra begränsade naturresurser och inte gå med på fortsatt skövling och förgiftning av planeten. Givetvis skulle alla bli veganer!

All överproduktion skulle dessutom stoppas och många onödiga jobb och yrken som uppstått ur den skulle avskaffas. I och med det kunde arbetstiden skäras ner till ett minimum, vilket skulle öka det sociala engagemanget. Alla älskar ju barn och gamla!

Resten av den tid som inte längre gick åt till arbete och reproduktion av arbetskraft skulle ägnas åt att förverkliga människors inneboende strävan efter livskvalitet genom intellektuellt utbyte, kreativ gemenskap och fördjupade relationer. Självfallet skulle alla vända ryggen åt sociala medier, dataspel, elitidrott, tobak, alkohol och droger! Psykisk ohälsa skulle vara ytterst sällsynt i ett samhälle där ingen blir utstött och alla har tid för varandra. Hudfärg, kön, bakgrund, sexuell identitet och funktionsvariationer skulle sakna betydelse, då samhällslivet inkluderade alla och endast inre egenskaper räknades. Den fysiska ohälsan skulle sjunka drastiskt när inga miljögifter och osunda livsmedel tilläts. Vi skulle kort sagt leva lyckliga och dö friska.

Om alla bara kunde tänka sig denna fantastiska, förädlade mänsklighet som skulle mejslas fram ur en radikal ekonomisk utjämning, då hade folket rest sig mot orättvisorna. Eller kan det vara så, att just den sortens frigjorda människor som de rödgrönrosa visionerna vill locka med istället fungerar avskräckande?

Kanske ska vi som vill ha en bättre värld nöja oss med minskade ekonomiska klyftor och miljövänlig produktion och sen försöka stå ut med att människor ändå bryr sig mer om köttfärspriser än uranbrytning, hellre kollar lol-katter än läser böcker och är så heteronormativa att de inte ens vet vad cis betyder. Men vänta … var det inte så sossarna tänkte en gång i tiden?

Dansk forskning som visar att hälsoångest försämrar hälsan. Be happy, don’t worry!

Allt som rört det amerikanska presidentvalet. Allt som rör det äckliga USA.