Radar · Nyhet

Reaktioner på USA-valet

I onsdags stod det klart att Republikanernas kandidat Donald Trump blir USAs nästa president. Beskedet följdes av en chock-våg i sociala medier och en marknad i gungning men statsminister Stefan Löfven var inte omskakad.

– Sverige är förberett och vi kommer att fortsätta att sträva efter att bygga en så bra relation som möjligt. Jag är inte omskakad och vi har förberett oss för även det här resultatet, sa han till Sveriges Radios ekot.

Årets val har rönt stor uppmärksammat och enligt Meltwaters mätningar har hela 67 997 013 inlägg gjorts på sociala medier sedan i juni. 68,8 procent har handlat om Trump, endast 31,2 om Clinton.

Nu följer analyserna och många hänvisar till misstro mot etablissemanget. Göran Greider drar på Twitter slutsatsen att detta var ”den starkaste, tänkbara varningen som utdelats till alla som inte tar kampen för ökad jämlikhet på allvar”.

I miljörörelsen finns oron för ett rejält kliv bakåt i det globala miljöarbetet medan andra oroar sig för att Trumps seger ska ge ytterligare skjuts åt populismen och rasismen. Trumps valseger kommer i värsta fall få ”pr-människor, proffstyckare och politiska strateger att dra slutsatsen att Trump har ett vinnande koncept” skriver Daniel Pohl i Expo. Men han hoppas på en kraftig motreaktion.

– I bästa fall blir detta en startpunkt för en våg av reaktioner som inte bara säger att det som hänt är fruktansvärt, utan som faktiskt bjuder ett reellt politiskt motstånd med visioner och mobilisering kring idéer som visar att en annan värld är möjlig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV