Energi · Kultur med Nike

Pussy Riot – Nya protester mot världens mäktigaste män

Det ryska punkbandet, aktivistgruppen och konstnärskollektivet Pussy Riot är aktuella med nya högljudda och snygga protester mot några av världens mäktigaste män under parollerna ”Patriarchy is boring” och ”Vagina is bigger than Trump”, utan att vika en tum från den kaxiga och vassa samhällskritik de gjort till sin egen redan för flera år sen.

Efter att de tre kvinnorna i frontlinjen för bandet avtjänat sina fängelsestraff, dömda för huliganism efter den mycket uppmärksammade punkbönen i Moskvas Christ the Saviour Cathedral 2012, är nu förgrundsgestalten Nadya Tolokonnikova och hennes kamrater igång igen med nya releaser för att demonstrera sitt missnöje mot makthavarnas ökade inflytande och allt tydligare populism och nationalism.


Nu i oktober släpptes tre videor på tre dagar. Den första är en hyllningssång till vaginan, en oblyg feministisk reaktion på Donald Trumps vedervärdiga uttalande att ”när jag möter vackra kvinnor så grabbar jag tag i deras fitta”. Pussy Riots nya video till låten Straight Outta Vagina startar också i en katedral där en ung flicka står på en guldsmyckad balkong och snart syns Tolokonnikova i vit prästkåpa med den karaktäristiska balaklavan över huvudet. I videon följer vi en dansensamble av unga kvinnor som varor, som vaginor till salu. Pussy Riot sjunger ”my vagina is tough and dangerous” medan kvinnorna rör sig i toalettrum och vid urinoarer, med sina underliv endast skylda av nylonstrumpor med blåa inlägg över de känsligaste bitarna. Prästinnan befriar dem från deras prislappar och refrängen slår fast: ”Don’t play stupid, don’t play dumb, vagina’s where you’re really from”.

”Den här låten kan betraktas som ett svar på Trumps uttalande. Men idén om en kraftfull kvinnlig sexualitet är mycket större än någon populistisk storhetsvansinnig man … vaginan är större än Trump” säger Tolokonnikova i The Guardian. Hon säger vidare att spridningen av ”patriarkala och misogyna idéer är besläktade med sexuellt överförbara sjukdomar. Politiker prisar starka ledarskap och Trump stöder öppet de auktoritära metoder som Vladimir Putin utövar. Och det är skrämmande. Det är inte den värld jag vill leva i”.


Dagarna efter släppte Pussy Riot ytterligare två starka videos som med spektakulär och provokativ kraft kommenterar både amerikansk och rysk nutida politik. I Organs ligger Tolokonnikova med svarta läppar i ett vitt badkar som långsamt fylls med blod. Det droppar från taket ner i hennes ansikte och över hennes kropp, och väller över alla breddar medan hon reciterar om kroppar i uniformer, om ett land som lider av en neuros under sin skurkaktiga regering, som ljuger om bättre villkor för sina medborgare men som istället sätter människor i handbojor och fängelse. ”My president replaced his dick with an ICBM” (Interkontinental ballistisk missil).

Hon tvekar inte att ta upp kampen mot presidenten för folkets frihet.

I suveräna Make America Great Again spelar Nadya Tolokonnikova många roller i en video som är perfekt tajmad att spridas så här tätt inpå valet i USA. Tittarna kastas mellan ett fiktivt nyhetsinslag på tv som rapporterar om Trump som vinnare av presidentvalet och som sedan radar upp konsekvenser av hans seger. Vi får följa en tillfångatagen kvinna som råkar ut för en mängd hemskheter direkt orsakade av hans politik.

Filmerna är lika mycket performance-konst som musikalisk politisk aktivism. En stark kvinna som utmanar världens mäktigaste män och hela etablissemanget. Nadya Tolokonnikova är en konstnär med stort mod, beundransvärd uthållighet och hon är bländande vacker utifrån och in. Filmerna ger både utrymme för eftertanke, vrede och, mitt i allt det smärtsamma, även humor.
Revolutionärer föds ofta ut ur stort lidande. Av ren personlig nödvändighet att kräva sin och andras rätt till ett värdigt liv, med blicken på kommande generationer. Det är ofta personer med stor empati och känsla för större mänskliga sammanhang som riskerar sina liv och sin egen trygghet för att jorden ska bli en bättre plats att leva på. För alla.