Energi · Mat med Jenny

Veganskt är framtiden även i en småstad

Samhället Nora, tre mil norr om Örebro, har 6 500 invånare. Där bor RosaLee Lundström och Stefan Nilsson, som är veganer. Tillsammans driver de Facebooksidan NoraVeganutbud, som följs av 132 tappra sympatisörer. Att hitta vegansk mat i en småstad är inte alltid det enklaste, men med hjälp av Facebooksidan vill de samla och sprida information.

”I Nora kan man kan bli smått tokig när det inte finns någon restaurang som har veganskt. Veganskt är ju så vanligt nu, så det borde vara mer uppmärksammat”, säger RosaLee Lundström.

Hon och Stefan Nilsson har som tur är, ett stort intresse för att laga mat från grunden, även om halvfabrikat kan vara praktiskt ibland. De åker gärna till Rörbrakets Kravodlade grönsaker i Dyltabruk och köper med sig veckans grönsaksranson. Där tycks sojakorvar vara helt överflödiga.

– Vi köper saker som kålrabbi, potatis, morötter, lök, bönor, svartkål, grönkål, vitkål, blomkål, tomater, gurka, jordgubbar, broccoli, rödbetor, gulbetor, polkabetor och zucchini. Ibland får vi plocka på oss alla dessa goda grönsaker själva direkt från jorden. Det är så härligt och verkligen färskt, säger RosaLee Lundström.

Pizza på Vegohuset i Örebro. Foto: Stefan Nilsson

De försöker också påverka butikerna i Nora att ta in fler veganska produkter, oavsett om det är ekologiska grönsaker eller tofu och falafel. Att våga fråga de inköpsansvariga på Coop, Ica och Willys har gett resultat. Utbudet har ökat och förhoppningsvis finns också en efterfrågan.

– Mitt tips är att köpa de nya produkterna och att ta med en vän som gör detsamma. Sprid även nyheten på nätet, som till exempel Facebook och även bland familj och vänner. På så sätt ser butikerna att det går åt och det blir större intresse för affärerna att ta in mer veganskt på eget intiativ, säger RosaLee Lundström.

Även om paret gillar att plocka sina egna grönsaker, är det emellanåt trevligt att gå ut och äta. Som småstadsbo tvingas man ofta åka till närmsta storstad. I Noras fall blir det Örebro.

– Jag och Stefan lagar nästan alltid mat själva, men det vore skönt att ibland bara kunna köpa hem något färdigt också. Vi käkar gärna på Kafé Kulör eller Vegohuset i Örebro. Det är så himla gott. Jag rekommenderar verkligen Vegohuset. Sedan är ju sushi himlans gott. Speciellt tofukuddarna, säger RosaLee Lundström.

Även om det kan kännas lite trist ibland att inte kunna köpa hem en pizza eller hitta sin favoritprodukt i butiken är RosaLee Lundström optimistisk. Hennes budskap till andra småstadsbor är se positivt på den veganska utvecklingen.

– Bär alltid med dig att även om du skulle vara ensam vegan i din stad, eller bland familj och vänner, så är växter framtiden.

Rörbrakets Kravodlade grönsaker,
Rörbraket 605, Dyltabruk

Kafé Kulör,
Olaigatan 12, Örebro

Vegohuset,
Kristinagatan 10, Örebro

Salladstallrik på Kafé Kulör i Örebro. Foto: Stefan Nilsson