Radar · Nyhet

Stopp för köttfritt i Skövde

Köttkonsumtionen måste minska om klimatet ska räddas. Det menar de flesta forskare.  Men i Skövde sätter kommunen stopp för köttfria dagar. Barn ska inte tvingas att äta vegetariskt, anser ansvariga politiker.

– Tvång är ingen bra metod om vi vill att barn att barn ska äta en varierad kost. Måltiden ska vara en bra stund på dagen, säger Torbjörn Bergman (M), ordförande i servicenämnden som ansvarar för skolmaten.

På många skolor runt om i landet serveras endast vegetarisk mat en dag i veckan. I Skövde har flera av skolorna anammat idén. Men efter att kommunfullmäktige röstat ner en motion om att göra det till policy i hela kommunen tog det stopp. Därmed ska inga skolor servera helvegetariskt, menar Torbjörn Bergman och servicenämnden.

Köttets påverkan på klimatet är väldokumenterad. Så sent som i förra veckan presenterade Världsnaturfonden en rapport om att svenskars livsstil tär allt mer på jordens resurser. Enligt rapporten krävs en halvering av köttkonsumtionen för ett hållbart liv. Men Torbjörn Bergman ser det inte som kommunens uppgift att hålla köttätandet nere.

– Att minska köttkonsumtionen för att rädda klimatet kan andra tycka är viktigt. För mig är det viktigaste att vi serverar bra och näringsrik mat.

Torbjörn Bergman, som själv är köttbonde, menar att köttfrågan är komplex och påpekar att betande djur också håller landskapet öppet. Men framför allt handlar det om att få välja. Att servera vegetarisk mat till dem som inte tycker om det är jämförbart med att inte ta hänsyn till religiösa skäl att välja bort viss kost, tycker Torbjörn Bergman.

– Det är lika illa som att tvinga en muslim att äta fläskkött, säger han.

Åttondeklassaren Alyx Gustafsson är engagerad i miljörådet på Stöpenskolan, en av de skolor som haft köttfria dagar. Hon är upprörd över kommunens besked.

–  Det är helt absurt. De vuxna politikerna förstår inte att köttproduktion är en av de värsta miljöbovarna. Och djur lider för att vi ska äta kött varje dag, trots att det inte heller är bra för våra kroppar, säger Alyx Gustafsson.