Radar · Nyhet

Spridningskollen läggs ner

I veckan meddelade Spridningskollen, ett kritiserat initiativ mot illegal fildelning, att de lägger ner verksamheten. Bahnhof, som varit en av sajtens största motståndare, ser det som en stor seger.

Spridningskollen.se skapades av Gothia Law, på uppdrag av rättighetsinnehavare inom film- och tv-branschen. Syftet var att med ”information och juridik upplysa om att det även för den enskilde är ett lagbrott att dela upphovsrättsskyddat material på nätet”. Kritiken har främst handlat om att man på otillbörligt sätt riktat in sig på privatpersoner.

Internetleverantören Bahnhof är nöjd.

– Det här betyder att vanliga familjer slipper få mystiska fakturor som man måste fundera på om man ska betala eller inte, säger Jon Jordås, kommunikationschef på Bahnhof i ett pressmeddelande.

Bahnhof har bland annat drivit sajten Spridningskollen.org genom vilken 25 000 personer skickat protester till regeringskansliet.

Jon Jordås hoppas att upphovsrättsbranschen nu istället lägger möda på att erbjuda bra alternativ, som Netflix och Spotify.

Spridningskollen menar att de enbart följt lagen i sin jakt på personer med datorer med IP-nummer illegalt material delats ifrån. Piratpartiet liknar dock metoderna vid dem som används i kriminell verksamhet.

– Det här visar hur stora bolag kan slås ned av ideellt fotarbete när folket verkligen vill. ”Spridningskollen var ett rent maffiaprojekt vars affärsidé gick ut på att skicka ut smutsiga bluffakturor. Att de lägger ned är en stor demokratiskt vinst, säger Piratpartiets partiledare Magnus Andersson i en kommentar på partiets hemsida.