Energi · Mat med Jenny

Chutney som växer runt knuten

De gröngula frukterna, ungefär i samma storlek som satsumas, som växer på många prydnadsbuskar i städerna, är kvitten. De är intensivt syrliga men mycket aromatiska och man kan göra god sylt eller chutney av dem. Här är ett recept på en sötsyrlig, frisk och het chutney. Receptet räcker till en burk.

Ibland kan man hitta kvitten i orientaliska mataffärer. Deras kvittenfrukter är mycket större och mer päronformade. Om du använder dem, tänk på att receptet är beräknat för kvitten från prydnadsbuskar.

Du behöver:

• 10 kvittenfrukter
• muscovadosocker efter smak
• en kvist färsk mynta
• några kardemummakapslar
• en skiva färsk ingefära, några millimeter tjock
• en chilifrukt
• en aning salt

Gör så här:

Skölj frukterna och skär dem i småbitar. De har kärnhus, som äpplen och päron, och dem kan du ta bort.

Skiva chilin och hacka ingefäran.

Koka upp fruktbitarna, ingefäran och den skivade chilin med en liten skvätt vatten, bara lite, så att det inte ska koka fast. Rör om då och då.

Låt fruktröran koka tills den är mosig. Låt gärna kärnhusen koka med – de innehåller mycket pektin, som gör konsistensen fastare när chutneyn svalnar.

Smaksätt med socker, salt och stött kardemumma. Smaka av under tiden så att smaken blir som du vill.

Klipp myntan i strimlor och blanda i den.

Ta bort kärnhusen.

Häll chutneyn i burken och låt den svalna med öppet lock.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV