Radar · Nyhet

Bönor bra för matsäkerheten

Trots en svår torka har Elizabeth Mpofu i provinsen Masvingo i Zimbabwe lyckats få fram en hygglig skörd. Hon tillhör de jordbrukare som har valt att satsa på proteinrika baljväxter.

Elizabeth Mpofu odlar olika sorters bönor på sin tio hektar stora mark i Masvingo. Och trots den svåra torka som drabbat södra Afrika lyckades hon skörda 150 kilo torkade bönor i år. Det är betydligt mindre än en bra säsong, men tillräckligt för att hon och familjen ska ha mat för dagen.

Bönorna och ärtorna ingår i gruppen baljväxter, som av en del beskrivs som en revolutionerade gröda på grund av dess många förtjänster. Baljväxterna är proteinrika, står emot torkor bra och ger odlare en möjlighet till extra inkomster.

De anses vara en perfekt gröda i Afrika eftersom så många på kontinenten är drabbade av undernäring och näringsbrist, särskilt bland små barn.

– Baljväxterna är lösningen för att skapa matsäkerhet i Afrika med tanke på den klimatkris som kontinenten upplever. De ger min familj en varierad kost, säger trebarnsmamman Elizabeth Mpofu till IPS.

Internationella institutet för tropiskt jordbruk, IITA, har genom ett växtförädlingsprogram fått fram flera varianter av kikärtor som distribuerats till bönder i Nigeria. Kikärter är en bra proteinkälla och ett mycket bra alternativ i torra områden eftersom det är en så tålig gröda.
I Indien har baljväxter sedan länge varit en viktig basföda och landet är världens största producent av grödan.