Radar · Nyhet

Turkisk polis grep chefredaktör

Den prisbelönta tidningen Cumhuriyet i Turkiet utreds. Chefredaktören har frihetsberövats tillsammans med tiotals medarbetare.

– Ett hårt slag mot pressfriheten, säger Right Livelihood-prisets ordförande Ole von Uexkull.

Sammanlagt har tolv av Cumhuriyets medarbetare gripits av polisen, däribland chefredaktören Murat Sabuncu, skriver tidningen på sin sajt. Flera anställda har också fått sina datorer beslagtagna i samband med husrannsakningar. Statliga nyhetsbyrån Anatolia skriver att polisen även försöker hitta styrelsens ordförande Akin Atalay, rapporterar AFP.

Den sekulära vänstertidningen Cumhuriyet är en inflytelserik röst i Turkiet och står i opposition till det styrande islamistiska AK-partiet och president Recep Tayyip Erdogan. Tidningen anklagas för att ha stött både den kurdiska gerillarörelsen PKK och Gülenrörelsen. Den senare pekas ut som skyldig till den misslyckade militärkuppen i mitten av juli. En turkisk åklagare säger att det pågår en utredning huruvida Cumhuriyet ”legitimerade” kuppförsöket, enligt AFP.

En av de frihetsberövade, tecknaren Musa Kart, hann kommentera beslutet innan han greps:

– Fram till i dag har jag ritat tusentals karikatyrer av Gülenrörelsen och PKK, säger Kart enligt AFP.

– Låt mig säga detta, det som händer nu är löjeväckande, ni kommer inte att skrämma någon med den här repressionen.

Gripandena följer efter flera tidigare frihetsberövanden av turkiska journalister sedan kuppförsöket. Fler än 100 mediebolag har sedan dess stängts –  15 av dem under den gångna helgen, rapporterar al-Jazira. Dessutom har omkring 100 000 statsanställda tjänsteman sparkats och tiotusentals gripits.

Cumhuriyet är en av fyra pristagare till årets Right Livelihood-pris som delas ut i Stockholm i slutet av november. Stiftelsens ordförande Ole von Uexkull säger att polisinsatsen mot tidningen är oroväckande och bedrövlig, och att han hoppas att Sverige kommer att protestera mot gripandena.

– Det är ännu ett hårt slag mot pressfriheten, och ett tecken på att Erdogans regering går hela vägen i sina attacker mot de sista fria publikationerna i landet. Turkiet är det land i världen där flest journalister sitter i fängelse just nu. Cumhuriyet är en av de sista oberoende undersökande tidningarna, det var därför de fick priset och säkert därför de attackeras, säger von Uexkull till TT.

Umut Özkirimli, professor i statsvetenskap vid Centrum för Mellanösternstudier på Lunds universitet och turkisk medborgare, säger att han är djupt bedrövad efter tillslaget mot Cumhuriyet, och tycker att det inte längre går att beskriva Turkiet som en demokrati.

– Steg för steg drar de åt snaran. Näst på tur står förmodligen det kurdiska oppositionspartiet HDP:s ledare Selahattin Demirtas, de återstående oppositionella tidningarna och framträdande personerna, och sedan kommer det inte finnas någonting kvar. Landet kommer att likna Vladimir Putins Ryssland, det är vad detta innebär för Turkiets demokrati, säger Özkirimli till TT.

I maj dömdes Cumhuriyets tidigare chefredaktör Can Dündar och Ankarachefen Erdem Gül till fängelse för att ha publicerat bilder som avslöjade hur den turkiska underrättelsetjänsten smugglat vapen till Syrien.
Dündar är dock frisläppt i väntan på att fallet ska upp i högre instans och befinner sig i exil. Cumhuriyet skriver att även Dündar har efterlysts i samband med den pågående insatsen, enligt AFP.

Prisbelönta Cumhuriyet