Radar · Nyhet

Motlut för Dansk Folkeparti

Populariteten för Dansk Folkeparti (DF) rasar, visar en ny opinionsmätning. Översatt till valresultat skulle de senaste partisiffrorna betyda en möjlig valseger för vänstern.

De senaste veckorna har varit svåra för DF. Sedan Ekstra Bladet avslöjade att EU-parlamentarikern Morten Messerschmidt kan ha missbrukat EU-stöd blåser det hårt runt partiet.

I mätningen från Voxmeter svarar 15,8 procent att de skulle rösta på DF om det vore val i morgon. I folketingsvalet 2015 gav 21,1 procent DF sin röst. Det nuvarande stödet skulle motsvara 28 mandat, mot 37 som partiet har sedan valet.
Det ”röda blocket” i folketinget får 51,9 procent av väljarstödet hos Voxmeter, mot 47,7 procent för de blå. I dag regerar liberala Venstre med stöd av DF och Liberal Alliance (LA). DF har fått igenom mycket av sina krav på stramare flyktingpolitik, men samarbetet gnisslar av andra skäl.

EUs bedrägerimyndighet Olaf har börjat syna hur DF använder partistödet från EU – enligt medier har det gått till bland annat middagar, julkort och annonskampanjer. Messerschmidt har i kölvattnet av avslöjandet lämnat partiledningen.
Felmarginalen i Voxmeters mätning är plus/minus 2,2 procent.
Enkäterna tyder också på att det nybildade partiet Nye borgerlige får svårt att ta plats i folketinget.