Radar · Nyhet

Kräver EU-granskning av id-kontroller

De omstridda id-kontrollerna på Kastrup och i Helsingör kan komma att avgöras på högsta EU-nivå.

Svenska EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) kräver att migrationskommissionären Dimitris Avramopoulos granskar om åtgärderna är lagliga.

– På tidigare frågor har Dimitris Avramopoulos varit tydlig med att den svenska id-lagen inte kan vara förenlig med unionsfördraget. Han har också gjort klart att en transportör inte kan tvingas utföra id-kontroller på flygpassagerare som reser till Tjeckien över EU:s inre gränser, säger Federley till Sydsvenskan.

Han vill att kommissionären ska klargöra om det även gäller transportörsansvaret som införts av Sverige.

Kontrollerna har vållat irritation för de 16 000 pendlare som dagligen reser med färjor och tåg över Öresund. Men Federley hävdar även att de står i strid med unionens regler om fri rörlighet, en av de hörnpelare EU vilar på.
Sydsvenskan rapporterar att Dimitris Avramopoulos väntas svara i slutet av november. Om han anser att kontrollerna strider mot EU-rätten kan kommissionären starta en process för att stoppa åtgärderna, som innebär att väktare på danska sidan av Öresund kontrollerar id-handlingar på alla resenärer som vill åka tåg eller färja till Sverige.