Zoom

Kenya satsar stort på nya skogar

Kenyas regering har inlett en satsning för att bekämpa den omfattande förstörelsen av markområden i landet. För att motverka ökenspridningen ska nya skogar planteras på över fem miljoner hektar mark.

Kenyas miljö- och skogsminister Charles Sunkuli berättar att målet är att 5,1 miljoner hektar marker som avskogats ska återplanteras fram till år 2030. Därmed ska den andel av landet som täcks av skogar öka från nuvarande sju till minst tio procent.

– Vi har lanserat en fond som ska hjälpa människor som bor på torra och skadade marker att få en inkomst genom att delta i satsningen, säger Charles Sunkuli.

Uttalandet gjordes nyligen i samband med ett FN-möte om kampen mot ökenspridningen som hölls i Nairobi.

Skogsplanteringen ska främst genomföras i landets torra och medeltorra områden. För att lyckas med projektet kommer man inom programmet att satsa på trädsorter som är särskilt lämpade för att kunna stå emot torkor.

Samtidigt pågår forskning för att få fram träd som är särskilt lämpade att plantera i torra områden. Kenyas skogsforskningsinstitut, Kefri, har skapat en särskild avdelning för detta forskningsområde.

 

En masai vaktar boskapen i det torra landskapet öster om Nairobi. Foto: Sayyid Azim

James Ndufa vid Kefri säger att befolkningstillväxten har lett till att många gamla skogsområden förvandlats till jordbruksområden, vilket i sin tur bidragit till att marker utarmats och ökenspridningen förvärrats. Forskarna blickar även framåt.

– Det handlar om att få fram träd som klarar mycket varmare och torrare förhållanden, i klimatförändringarnas spår, säger han.

Forskarna använder sig av konventionella metoder för att förädla träden. Men James Ndufa säger också att man planerar att kunna producera genetiskt förädlade trädsorter som står emot torkor, växer snabbt och leder till virke av hög kvalitet. Målsättningen är att detta ska kunna återuppliva skadade marker och öka skyddet av den biologiska mångfalden.

 

Sarah Muthoni och hennes yngre bror försöker rädda det som går efter den misslyckade skörden. Foto: Khalil Senosi/TT

Många bönder i torra områden får bara fram små skördar, vilket leder till att de i stället tvingas exploatera andra naturresurser. James Ndufa säger att många befolkningsgrupper livnär sig på att fälla träd som sedan säljs som ved i bland annat huvudstaden Nairobi.

Veronica Kioko, som bor i området Kitui, menar att skövlingen av skogar hänger samman med fattigdomen och bristen på mat. Enligt henne har lokalbefolkningen blivit informerade om vikten av att skydda skogarna, men trots det huggs många träd ner i syfte att få fram träkol.

– Folk får ofta gå utan mat när skördarna går fel och när de saknar pengar så fäller de träd för att kunna tillverka träkol som kan säljas billigt, säger Veronica Kioko.

Frank Msafiri, ordförande för den kenyanska avdelningen av SusWatch, ett nätverk av östafrikanska organisationer som arbetar med hållbarhetsfrågor, menar att det behövs storskaliga satsningar för att motverka ökenspridningen och utarmningen av marker. Han menar att fattigdomen kombinerad med bristen på vatten och den tilltagande avskogningen bidrar till att underblåsa konflikter. Enligt Frank Msafiri måste alla som arbetar med vatten-, skogs och jordbruksfrågor samverka.

– De bör samla sina strategier gemensamt i syfte att satsa på en hållbar markanvändning, säger han.

Delegater vid den 15:e sessionen för parterna som ingår i FN-konventionen mot ökenspridning möttes i Nairobi mellan den 18 och 20 oktober. Foto: Justus Wanzala/IPS.

Ökade resurser krävs för att bekämpa förstörda marker

Närmare tolv miljon hektar marker förstörs enligt FN-organet UNCCD varje år i världen. För att vända utvecklingen krävs det att stora resurser tillkommer. Det framkom nyligen vid ett möte om FN-konventionen mot ökenspridning som hölls i Nairobi.

Miljontals människor i världen är redan drabbade av markförstörelsen, som leder till en minskad biologisk mångfald, minskad tillgång till mat och vatten och en större sårbarhet för klimatförändringar.

Enligt FN:s konvention mot ökenspridning, UNCCD, och det organ som arbetar för konventionen, har två miljarder hektar åkermarker förstörts i världen. De delegater som nyligen möttes i Nairobi för att diskutera konventionen var överens om att det krävs snabba insatser för att vända utvecklingen och att stora summor måste satsas av världssamfundet.

Ett majsfält dött på grund av långvarig torka. Foto: Khalil Senosi/TT

UNCCD har föreslagit att en ny fond ska skapas i syfte att ge stöd till satsningar för att rehabilitera skadade marker och för en hållbar användning av jordbruksmarker. Målet är att fonden ska finansieras med 50 miljarder dollar som ska användas till satsningar på 300 miljoner hektar marker under de kommande 20 åren.

Markus Repnik, chef för UNCCD:s operativa avdelning Global Mechanism menar att kampen mot tilltagande förstörelse av mark kommer att behöva enorma resurser i framtiden. Han uppmanar därför världens länder att granska hur de ska få fram de resurser som krävs för att se till att FN-konventionen förverkligas.