Radar · Nyhet

Hållbarhetsmål tema när Norden möts

Nu väntar Christiansborg för statsminister Stefan Löfven (S) och andra svenska ministrar.
Danska parlamentsbyggnaden i Köpenhamn är nämligen årets plats för Nordiska rådets traditionsenliga session för toppolitiker i Norden.

I går mötte statsminister Stefan Löfven påve Franciskus i Skåne. Men i dag befinner sig Löfven på andra sidan Öresund för att möta sina statsministerkollegor i Norden, som tillsammans med en rad ministrar och andra parlamentariker deltar under Nordiska rådets 68e session.
Temat är FNs nya hållbara utvecklingsmål när statsministrarna drar i gång sammankomsten med ett toppmöte i eftermiddag. Debatten med bland andra Stefan Löfven väntas handla om hur Norden kan bidra för att utvecklingsmålen ska uppnås.

Men under det tre dagar långa mötet står även säkerhets- och försvarsfrågan i centrum. Försvarssamarbete har rentav legat på ordförandelandet Danmarks prioritetslista och när EU-ledare möttes för knappt två veckor sedan stod en ”strategisk diskussion” om unionens relation till Ryssland på dagordningen.
Flera EU-länder oroas av Rysslands agerande i Ukraina och i Syrien. Med en rysk upprustning och ett provocerande militärt uppträdande i Östersjöregionen späs oron på – inte minst för länder i Norden.
Den spända situationen i Östersjön blir därför en punkt som ligger högt på dagordningen även vid det här toppmötet.
”Vi har under vårt ordförandeskapsår haft fokus på vår gemensamma utmaning i Östersjön och frågat oss om vi kan samarbeta bättre inom försvarsområdet. Vi har också fäst uppmärksamhet på hotet från Ryssland och Putin”, säger Henrik Dam Kristensen, president för Nordiska rådet, i ett pressmeddelande.

Säkerhetsfrågan kommer att dryftas när ett medlemsförslag från den konservativa partigruppen i Nordiska rådet tas upp. Gruppen tycker att nordiska regeringar bör granska planerna på en ny rysk gasledning, Nord Stream 2, utifrån flera perspektiv, till exempel säkerhet och miljö.
Statsminister Stefan Löfven har med sig utrikesminister Margot Wallström (S) till den danska huvudstaden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV