Radar · Nyhet

Många frågetecken kvarstår efter miljöskandalen i Michigan

Det fattiga Flints vatten blev förgiftat av de industrier som en gång var stadens hjärta. Fortfarande vägrar invånare att använda dricksvattnet.

– Många dricker endast flaskvatten och tvättar sina kläder och sig själva endast i detta vatten, säger Kenneth Stern från advokatfirman Stern Law PLLC som har företrätt många av stadens invånare i samband med miljöskandalen.

Stadens invånare är oroliga för att vattnet fortfarande är förgiftat eftersom vattenledningarna utsatts för korrosion. Ingen vet när de 1,5 miljarder dollar kommer att dyka upp som krävs för att byta ut rörledningarna.

Lorei Graham är en av stadens invånare som fortfarande tvingas betala för det vatten vars gifter gjort henne sjuk.

– Det är verkligen bedrövligt att pengar är viktigare än människors välfärd, säger hon.

Lorei Graham har drabbats av svåra hudutslag och håravfall efter kontakt med det illaluktande vattnet i Flint. Tidigare arbetade hon vid en bensinstation men var tvungen att sluta efter att kunder ryggade tillbaka när de såg hennes hud, och trodde att det handlade om smittsamma utslag. Det bröt ner henne, förklarar hon för IPS.

Det som hände i den fattiga industristaden hade inte kunnat hända i en rik förort i USA, menar Kenneth Stern.

– I ett mer välbärgat område hade inte situationen tillåtits att bli så allvarlig. Dessa människor var lättare att ignorera, säger han till IPS.

Det var myndigheterna i Flint som tyckte att vattnet från storstaden Detroit var för dyrt och beslöt att spara på vattenkostnaderna. Istället valde man att ta vatten från Flintfloden. Men det dröjde inte länge förrän hälsoproblem uppstod. Alla de drygt 98 000 invånarna i Flint har utsatts för vattnets gifter, som enligt tester bland annat har visat sig ha innehållit bly. Det har orsakat bestående skador och motverkat barns utveckling. Runt 9 000 barn i staden som är under sex år har kommit i kontakt med dricksvatten som varit blyförgiftat.

Även om vatten nu tas från Huronsjön är krisen långt ifrån över för invånare i staden Flint.