Radar · Nyhet

Isabella Lövin: Bensinbilar kan förbjudas i EU år 2030

Även Sverige ser ut att hoppa på tåget för ett förbud mot fos­sil­bräns­le­driv­na bilar på EU-nivå.

– Det är en klar möjlighet att det kan bli så. Som klimatminister ser jag ingenting annat än att vi måste fasa ut de fossila bilarna, säger Isabella Lövin till Aftonbladet.

Flera eu­ro­pe­is­ka länder har satt slutdatum för fos­sil­bräns­le­driv­na bilar. Tyskland beslöt nyligen att de vill förbjuda försäljning av nyproducerade bensin- och dieselbilar från år 2030. Tyskland pressar även EU att göra detsamma (Läs Syre nummer 103).

– Det är ett väldigt intressant förslag som vi naturligtvis kommer att titta närmare på. Ska man kunna genomföra det så är det enda realistiska att sätta ett sådant förbud på EU-nivå. Det skulle vara en väldigt bra och stark signal till biltillverkarna att ställa om till en fossilfri fordonsflotta, säger Isabella Lövin (MP) till Aftonbladet.

Förutom Tyskland har både Norge och Ne­der­län­der­na liknande stopp på gång till år 2025. I Norge har Stortinget satt upp ett mål om att inga bensin- och dieseldrivna privatbilar ska säljas från år 2025. I Norge går elbilen starkt framåt, där över 20 procent av alla nya bilar som säljs är eldrivna. I Sverige är motsvarande siffra bara 2,5 procent, enligt Supermiljöbloggen.

Konkurrensregler i EU gör det svårt för enskilda länder att gå fram på egen hand. Men Isabella Lövin säger att det finns en klar möjlighet att förbudet har trätt i kraft till år 2030.

– Eftersom länder som Tyskland, Nederländerna och Norge är intresserade så tror jag att det finns en klar möjlighet att det kan bli så.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV