Radar · Nyhet

Brexitmöte med regionala regeringar

Företrädare för de skotska, walesiska och nordirländska regeringarna kommer att få chansen att presentera hur de vill att Storbritanniens framtida förbindelser med EU ska se ut – inför att förhandlingarna med Bryssel drar i gång nästa år.

Det beskedet ger Storbritanniens premiärminister Theresa May inför dagens möte i London med Skottlands försteminister Nicola Sturgeon, Wales Carwyn Jones och Nordirlands Arlena Foster. Detta i ett försök att ducka för kraven på att varje regionparlament bör få rösta om brexitplanerna.
May erbjuder försteministrarna att delta i formella diskussioner med ”brexitministern” David Davis om hur EU-utträdet ska utformas. Möten ska hållas vid minst två tillfällen före årets slut.

”Det nya forumet som jag erbjuder innebär en chans för dem alla att lägga fram sina förslag om hur de vill omfamna möjligheterna som uppstår kring brexit och leverera det demokratiska beslut som fattats av det brittiska folket”, säger May i ett uttalande, enligt AFP.

”Landet står inför en förhandling av enorm betydelse och det är viktigt att de decentraliserade regeringarna spelar sin roll för att få det att fungera”, tillägger hon.
Sturgeon är den av försteministrarna som varit den mest högljudda kritikern av det planerade EU-utträdet.

Hon hänvisar till att en majoritet i Skottland röstade för att stanna kvar i EU och säger sig vara beredd att låta skottarna rösta om självständighet från Storbritannien om de skulle tvingas ge upp allt för många delar av EU-samarbetet.
Även i Nordirland röstade en majoritet av invånarna för att stanna kvar i EU i omröstningen i juni, medan man i England och Wales röstade för att lämna unionen.
I ett brev till May inför måndagens möte kräver Sturgeon att varje regionparlament bör få en chans att rösta om den slutliga brexituppgörelsen, rapporterar AFP. Även Wales Carwyn Jones har framfört samma krav.
Den brittiska regeringen har dock sagt att den kommer att förhandla om en ”paketuppgörelse” som innefattar hela Storbritannien.

Brexit-omröstningen