Energi · Mat med Jenny

Tempeh tar priset i Södermanland

Åkerbönan är en baljväxt som är på framfart. Tidigare användes den främst för djurfoder, men på senare tid har den även börjat platsa i våra magar. Det visade sig tydligt i Södermanlands deltävling av Matverk 2017. Vinnare blev nämligen en sörmländsk tempeh, baserad på åkerbönor från Onsberga.

Tempeh är en gammal östasiatisk klassiker, som traditionellt görs av sojabönor som fått jäsa, och den används ungefär som tofu. Bakom vinnartempehn står Erika Olsson på Onsberga gård och Ayhan Aydin och Abbas Salehi på Nordisk Matutveckling.

Juryns motivering löd: ”Vinnarna har utav en råvara som odlats här i nästan 1 000 år skapat en unik, innovativ, hållbar och anpassningsbar produkt som ligger helt rätt i tiden. Detta är inget surrogat utan en vegetabilisk proteinkälla som står för sig själv.”

I början av nästa år avgörs vilket landskap som vinner Matverk 2017.