Radar · Nyhet

Nio nya pakter om migrationen

EU-kommissionen håller just nu på att förhandla fram nio överenskommelser som de kallar pakter, med länder som människor flyr igenom för att nå Europa, skriver tidningen Omvärlden. Målet är, som i överenskommelsen med Turkiet, att minska migrationen till Europa. När ramverket presenterades i Europaparlamentet berättade EU-kommissionens ordförande att det handlar om att använda unionens bistånds- och handelspolicyer för att skapa inflytande.

– Vi vill använda en blandning av positiva och negativa incitament för att belöna de länder som villigt och effektivt samarbetar med oss, och för att säkerställa att det blir konsekvenser för dem som inte gör det, sa han.

Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (L) menar att EU-parlamentet kringgåtts när pakterna förhandlats fram.

– De här avtalen ploppar upp som svampar ur marken utan att parlamentet ens blivit informerat. Kommissionen säger själva att pakterna inte får kallas för avtal för då riskerar de att dras inför EU-domstolen då parlamentet enligt EU-fördraget ska ha medbestämmande när det kommer till både budget och politiken kring migrationsfrågor. Det finns ingen demokratisk utvärdering, säger hon till Omvärlden.