Energi · Mat med Jenny

Den användbara sojabönan

Sojabönor är användbara till mycket. Den höga proteinhalten och neutrala smaken gör att de passar till en rad olika produkter, som vegetabilisk mjölk, grädde, glass, korvar och stekar.

De sojabönor vi använder i mat för människor odlas inte på regnskogsskövlad mark. Många odlingar återfinns i Nordamerika, Europa och numera även i Sverige. Det finns ekologiska sojabönor och så klart även GMO-fria.

En billig produkt, för den som behöver hålla i plånboken, är torkat sojaprotein. Det finns flera varumärken och storlekar i affären och det tillagas genom att först kokas och sedan tillredas efter önskemål.

Vildgryta med enbär och timjan

4 portioner

•4 dl torkade sojagrytbitar
eller -strimlor
•4 dl valfri svamp
•olja
•2 msk buljongpulver
•4–5 dl växtbaserade matlagningsgrädde
•10 krossade, torkade enbär
•1 msk torkad timjan
•2 msk kinesisk sojasås
•färsk timjan

Koka sojabitarna enligt anvisningarna på förpackningen. Pressa ur vattnet i ett durkslag. Hacka svampen. Stek sojabitar och svamp i olja och pudra med buljongpulver. Fräs ordentligt tills bitarna fått färg.

Slå över grädde och rör ner enbär, timjan och sojasås. Låt puttra några minuter. Tillsätt extra grädde vid behov. Garnera med färsk timjan. Servera med kokt potatis, svartvinsbärsgelé och dina favoritgrönsaker.

 

Foto: Jenny Luks