Zoom

Brett motstånd mot oljeledning

Just nu pågår den största mobiliseringen i modern tid från USAs urfolk. Stammar från hela landet sluter upp tillsammans med siouxstammen Standing Rock mot ”Den svarta ormen”, mer känd som North Dakota access pipeline. Men också mot mångårigt förtryck. Denna gång med ett stöd som saknar motstycke från journalister, kända personer och allmänheten världen över.

Mni wiconi, vatten är liv. Om vi inte har vatten kan vi inte leva. Jag och mina klasskamrater fick höra om vad som sker här och vill ge support, skydda vattnet, säger Itzcuauhtli Martinez, 12 år.

Han har rest från Colorado och bär en t-shirt med urfolkshjälten Sitting Bull och texten ”Resistance”. Itzcuauhtliär en del av organisationen Earth Guardians. Unga urfolk som är stolta över sitt ursprung och liksom Sitting Bull är beredda att kriga för urfolks rätt till att leva av naturen, oavsett vilket urfolk som drabbas.
Itzcuauhtli är nu i protestlägret med sin pappa, även han är engagerad i miljörörelsen och kommer från ett urfolk med rötter i Mexiko.

 

Miljöaktivister från när och fjärran och människor från totalt 300 stammar har slutit upp vid Missourifloden. Foto: Adam Alexander Johansson

Protesterna tog fart på allvar den första april i år då LaDonna Tamakawastewin Allard, markägare längs med Cannonball River och medlem i Standing rock-stammen, bad om hjälp med att stoppa oljeledningen som ska grävas ned under Missouri-floden. Uppstår en läcka i pipelinen är dricksvattnet hotat för områden längsmed floden. Snabbt anslöt sig miljöaktivister och människor från andra stammar från när och fjärran. Totalt deltar över 300 stammar i kampen.

Anledningarna att mota bort de hotande grävmaskinerna på andra sidan taggtråden är olika och ibland personliga. Terry Wiklund, boende i den närliggande staden Mandan, erbjuder människor som vill resa till lägret skjuts. Han anser sig vara en av få vita män från lokalbefolkningen som stödjer ursprungsbefolkningen i denna fråga. Många är hans vänner och Terry har spenderat en hel del tid med urfolken här i North Dakota och känner verkligen med dem i deras historiska lidande.

— Standing rock-reservatet är nog den sämsta platsen för odling här omkring och det gav man så klart till indianerna. Deras historia är sorglig från koloniseringens start fram till i dag, säger han.

Terry Wiklund bor i den närliggande staden Mandan och erbjuder skjuts till människor som vill resa till och från lägret. Foto: Adam Alexander Johansson

Assimilering av barnen

Rose (Red Day Women), med ursprung i Lakota- och Dakotastammen, fick en känsla inom sig att hon måste ta sig till Standing Rock. Precis som alla andra från ursprungsbefolkningen bär hon på mörka upplevelser från det förflutna.

– Som sexåring tvingades jag iväg till internatskolan långt hemifrån. Jag minns väl när jag kom hem första julen och kände hur jag hade tappat bandet till mina föräldrar. När de pratade till mig på Lakota förstod jag dem. Men jag kunde inte svara, det var som om de på internatskolan hade förvandlat min tunga. Assimileringen hade lyckats, berättar Rose.

Tiden på internatskolorna har satt sina spår hos ursprungsbefolkningen i USA, i princip alla familjer har någon som drabbats. Förutom smärtan att förlora sin identitet vittnar flera om hur våld användes i undervisningen och grova övergrepp förekom. Rose minns hur hon var förbannad.

– Varför skulle jag skickas iväg när de vita barnen fick vara kvar?

Pipelinen engagerar även människor med rötter i andra länders ursprungsbefolkning. Foto: Adam Alexander Johansson

Fredliga aktioner

Det mångåriga förtrycket till trots är aktionerna och demonstranterna lugna, fredliga och man påpekar hela tiden att man är obeväpnad. Med tanke på det rigorösa säkerhetspådraget ser det ut att råda fullskaligt krig. Militärfordon, cirkulerande helikoptrar, vägspärrar, drönare och hundratalet kravallutrustade poliser som möter demonstranterna. Även när det inte är aktioner cirkulerar en helikopter och ett flygplan över lägret vid Standing rock.

Det har inte förekommit våld från några aktivister, men många från lokalbefolkningen i Bismarck och Mandan tror att aktivisterna är beväpnade. Det beror enligt en lokal kvinna på att de lokala medierna ägs av företag med intressen i oljeindustrin. Hon vill vara anonym, det här är en känslig fråga och hon vill helst inte bli stoppad i ett fack för eller emot.

Under Roses tid på internatskolan började hon känna sig mindre värd. Det har tagit en lång tid att bearbeta minnena från barndomen för Rose, som i dag säger att hon är väldigt stolt över sitt ursprung och att hennes barn pratar sitt modersmål Lakota flytande. Foto: Adam Alexander Johansson

Journalist inför rätta

Aktivisterna visar inga tecken på att ge vika. Trots avslag på ansökan om byggstopp för oljeledningen från en federal amerikansk domstol (Syre 13/10) och massarresteringar av dem som protesterar. I veckan infann sig bland annat Amy Goodman, prisbelönt journalist och programledare för nyhetsprogrammet och sajten Democracy Now, på en rättegång efter att ha blivit arresterad. Hon sände live från Standing rock innan de stora mediakanalerna i USA hade fått upp ögonen för vad som hände. Enligt Amy finns det fortfarande en mediaskugga.

– Jag blev arresterad för upplopp, det är totalt nonsens. Jag rapporterade i egenskap av journalist och det är min plikt att åka till platser där det råder tystnad vilket det fortfarande gör här. Detta är en stor kamp och den största sammankomsten av urfolk i modern tid och de kommersiella medierna finns inte här. Varför? Det kan vara något att reflektera över, säger hon.

 

Amy Goodman, prisbelönt journalist och programledare för nyhetsprogrammet och sajten Democracy Now, har arresterats och åtalats för upplopp i Standing rock. Foto: Adam Alexander Johansson

Under måndagen gick hon upp i rätten anklagad för att ha deltagit i upplopp mot bygget av Dakota Access Pipeline, en lokal åklagare säger i lokalpressen att Amy Goodman inte förtjänar någon särskild behandling och att hon ska ses som vilken demonstrant som helst. Det blev en friande dom vilket många av aktivisterna är glada för. Nu hoppas man att fler ska få upprättelse, Amy Goodman är långt ifrån ensam. Sedan motståndet började har över 100 personer blivit arresterade.

”Det är inte unikt att polisen trakasserar och beter sig illa mot ursprungsbefolkningen, mexikaner och svarta, men nu sker det även mot vita” skriver en urfolkskvinna i en forumgrupp på Facebook.

Att det stundande valet ska göra någon skillnad för ursprungsbefolkningen är det få som tror. Bee, 64 år och en av lägrets äldre vita representanter, har kört sin Subaru från New Jersey. Bilens baksida täcks med ”Bernie-for-president”- och ”Free Gaza”-klistermärken.

Bee förklarar att hon är fascinerad av folkrörelsen. Även hon och hennes hund har arresterats.

— Jag blev gripen för att jag vistades på en privat väg. Fick åka polisbil och sova i häktet en natt, men jag nekade till anklagelserna och nu är jag här igen. Kommer stanna så länge det krävs, säger hon.

Hon är engagerad i vattenfrågan och påpekar att en läcka i pipelinen kan förstöra dricksvattnet för långt fler än Standing rock-stammen.

Bee och hunden Suzy som båda blev arresterad av polisen under en aktion. Foto: Adam Alexander Johansson

”Det är min plikt”

”Den svarta ormen”, som pipelinen kallas, engagerar även människor med rötter i andra länders ursprungsbefolkning. Bland annat Leslie Hendricksen Wahakka som har kommit hit med sin son, boende i Kalifornien men med rötter i en urfolkstam i Guatemala.

– Jag ville åka hit för att ge stöd och solidaritet till mina urfolkssystrar och -bröder. Frågorna om social rättvisa är astronomiska. Det är min plikt som urfolkskvinna, muslim och människa att vara här, säger hon.

Leslie blir känslosam när hon pratar om kampen här vid Standing Rock. Hon har själv vänner som jobbar aktivt i Centralamerika i miljöfrågor.

– En sådan här aktion skulle vara omöjlig i Honduras eller Guatemala. Morden på urfolk och miljöaktivister är oräkneliga där nere.

Det är allvar nu, om inget görs för ursprungsfolkets rättigheter kan det vara för sent, enligt Itzcuauhtli Martinez.

– Vi är vid en kritisk punkt just nu, vi är i elfte timmen, 11.59. Vad vi gör nu kommer ha stark inverkan på vad som kommer att ske i framtiden och det kommer inte bara att drabba urfolk. Det kommer drabba alla, säger han.

Leslie Hendricksen Wahakka har kommit hit från Kalifornien med sin son för att stödja kampen vid Standing rock. Foto: Adam Alexander Johansson

Även när det inte är aktioner cirkulerar en helikopter och ett flygplan över lägret vid Standing rock. Foto: Adam Alexander Johansson

Itzcuauhtli Martinez är 12 år och han har med sin bror rest till Standing rock för att stödja kampen för vattnet. Foto: Adam Alexander Johansson