Radar · Nyhet

”Australien förvandlar Nauru till ett fängelse utan tak”

Sedan en längre tid placerar Australien flyktingar som kommer till landet med båt på ö-nationen Nauru i Stilla havet. På den lilla ön med cirka 10 000 invånare finns nu omkring 1 200 flyktingar.

Med målet att hålla flyktingarna borta från Australiens stränder trotsar landets regering internationell rätt och utsätter flyktingar och asylsökande för ett genomarbetat och grymt system av övergrepp. Det  menar Amnesty som i en ny rapport, Island of despair ger en samlad bild av läget på Nauru, efter flera månaders research.

– På Nauru har den australiska regeringen skapat ”ett fängelse utan tak” som är utformat för att orsaka så mycket lidande som möjligt, allt för att stoppa några av världens mest utsatta människor från att söka skydd i Australien, säger Anna Neistat, chef för Amnestys researchavdelning och en av de få som har lyckats ta sig till den här avlägsna ön för att undersöka människorättskränkningar.

Amnesty International anser anser att Australiens system för asylprövning, utanför landets eget territorium, passar i definitionen på tortyr så som den är utformad enligt internationell lag.

Premiärministern Malcom Turnbull avfärdar anklagelserna om tortyr som ”helt och hållet falska”. Den australiska regeringens ansträngningar är ”medkännande och starka” menar han i ABC radio på tisdagen.

Australiens migrations- och gränsdepartement har i en kommentar till rapporten sagt att Amnesty upprepar kritik som redan avfärdats och att det handlar om uttalanden som inte kan bevisas.