Energi · Mat med Jenny

Äpplen som blir över

Anders Wiklund/TT.

I många trädgårdar står äppelträd fulla med frukt som inte går åt – trots att de ofta är godare och smakrikare än de importerade. Men även om man har mer äpplen än man kan äta behöver de ändå inte ruttna på träden.

• Äpplen i maten är jättegott. Ett äpple skuret i bitar i en linssoppa eller en rotsaksgryta, till exempel.

• Tärna äpplena med skalet på och frys in dem. Då har du äpplen till paj, mos, kräm, matlagning eller vad du vill, när du vill.

• Skär dem i tunna skivor som du hänger på tork på snören. Hur länge de behöver torka beror på hur tjocka skivorna är och hur fuktigt det är i luften. Men medan de torkar luktar de gott och är dekorativa, så det är inte bråttom. De torkade äpplena kan du till exempel göra chips av eller ha på soygurt eller i en hemgjord müsli.

Blåmesen gillar också äpplen
Blåmesen gillar också äpplen.Foto: Jessica Gow/TT

Ge bort

• Ge äpplen till släkt och vänner – förstås.

• Ställ ut kassar med äpplen och en varsågod-lapp någonstans där du tror att de uppskattas.

• Annonsera på Fruktförmedlingens hemsida
eller på Facebooksidan.

• Ge äpplen till förskolor och skolor, så ingen behöver vara utan på fruktstunden.

• Se efter om din kommun tar emot överblivna äpplen. En del kommuner gör det, och använder dem i sina kök.

Torkade äppelskivor
Torkade äppelskivor.Foto: Morguefile

Återvinn

• Om du så står till knäna i drivor av ruttnande äpplen finns det fortfarande hjälp, i alla fall i vissa kommuner. Lämna dem på en återvinningscentral så tar kommunen hand om dem och gör biogas som används som bilbränsle.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV