Energi · Mat med Jenny

Äpplen som blir över

I många trädgårdar står äppelträd fulla med frukt som inte går åt – trots att de ofta är godare och smakrikare än de importerade. Men även om man har mer äpplen än man kan äta behöver de ändå inte ruttna på träden.

Använd äpplena

• Äpplen i maten är jättegott. Ett äpple skuret i bitar i en linssoppa eller en rotsaksgryta, till exempel.

• Tärna äpplena med skalet på och frys in dem. Då har du äpplen till paj, mos, kräm, matlagning eller vad du vill, när du vill.

• Skär dem i tunna skivor som du hänger på tork på snören. Hur länge de behöver torka beror på hur tjocka skivorna är och hur fuktigt det är i luften. Men medan de torkar luktar de gott och är dekorativa, så det är inte bråttom. De torkade äpplena kan du till exempel göra chips av eller ha på soygurt eller i en hemgjord müsli.

Blåmesen gillar också äpplen. Foto: Jessica Gow/TT

Ge bort

• Ge äpplen till släkt och vänner – förstås.

• Ställ ut kassar med äpplen och en varsågod-lapp någonstans där du tror att de uppskattas.

• Annonsera på Fruktförmedlingens hemsida
eller på Facebooksidan.

• Ge äpplen till förskolor och skolor, så ingen behöver vara utan på fruktstunden.

• Se efter om din kommun tar emot överblivna äpplen. En del kommuner gör det, och använder dem i sina kök.

Torkade äppelskivor. Foto: Morguefile

Återvinn

• Om du så står till knäna i drivor av ruttnande äpplen finns det fortfarande hjälp, i alla fall i vissa kommuner. Lämna dem på en återvinningscentral så tar kommunen hand om dem och gör biogas som används som bilbränsle.