![Anders Wiklund/TT.](https://tidningensyre.se/wp-content/uploads/2016/10/105-24-syretipsar2-1052x700.jpg)
I många trädgårdar står äppelträd fulla med frukt som inte går åt – trots att de ofta är godare och smakrikare än de importerade. Men även om man har mer äpplen än man kan äta behöver de ändå inte ruttna på träden.
• Äpplen i maten är jättegott. Ett äpple skuret i bitar i en linssoppa eller en rotsaksgryta, till exempel.
• Tärna äpplena med skalet på och frys in dem. Då har du äpplen till paj, mos, kräm, matlagning eller vad du vill, när du vill.
• Skär dem i tunna skivor som du hänger på tork på snören. Hur länge de behöver torka beror på hur tjocka skivorna är och hur fuktigt det är i luften. Men medan de torkar luktar de gott och är dekorativa, så det är inte bråttom. De torkade äpplena kan du till exempel göra chips av eller ha på soygurt eller i en hemgjord müsli.
Ge bort
• Ge äpplen till släkt och vänner – förstås.
• Ställ ut kassar med äpplen och en varsågod-lapp någonstans där du tror att de uppskattas.
• Annonsera på Fruktförmedlingens hemsida
eller på Facebooksidan.
• Ge äpplen till förskolor och skolor, så ingen behöver vara utan på fruktstunden.
• Se efter om din kommun tar emot överblivna äpplen. En del kommuner gör det, och använder dem i sina kök.
![Torkade äppelskivor](https://tidningensyre.se/wp-content/uploads/2016/10/105-24-syretipsar3-467x700.jpg)
Återvinn
• Om du så står till knäna i drivor av ruttnande äpplen finns det fortfarande hjälp, i alla fall i vissa kommuner. Lämna dem på en återvinningscentral så tar kommunen hand om dem och gör biogas som används som bilbränsle.