Radar · Nyhet

Ministrar minglade med Wallenbergfamiljen

Rikard Westman/Investor/TT.

När Wallenbergfamiljens investmentbolag Investor firade 100 år den 15 oktober dukades det upp till stor fest på Grand Hôtel i Stockholm. Bland de upp emot 1 500 festdeltagarna syntes en rad socialdemokratiska ministrar, däribland näringsminister Mikael Damberg, finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven, som även hade med sig sin fru på tillställningen. Makthavares minglande med näringslivseliten har fått mutexperter att höja på ögonbrynen.

 

Inbjudningarna till Investors 100-årsfest var personliga och undertecknade av såväl styrelseordförande Jacob Wallenberg som vd Johan Forssell. Klädkoden var smoking eller klänning och kostnaden utslaget per person var 6 700 kronor.

Men lyxfesten passerade inte obemärkt förbi mutexperter. Thorsten Cars, mutlagsexpert, sa till Veckans affärer att Investor och de närvarande toppolitikerna minglade ”långt ute i gränslandet”:

– Det låter lite äventyrligt, för att uttrycka sig försiktigt.

Att delta på tillställningar såsom Investors 100-årsfirande kan dock vara motiverat för politiska makthavare, enligt Helena Sundén, generalsekreterare vid den ideella näringslivsorganisationen Institutet mot mutor. Men i det här fallet ser hon problem:

– Om man ser till beloppet här, så betingar det ett värde som är högt över vad som kan ses som måttfullt.

Regeringen har bemött kritiken med garantier om att följa de regelverk och direktiv som gäller vid den här formen av tillställningar. Och för näringsminister Mikael Damberg var det självklart att tacka ja.

– Jag har tackat ja som näringsminister. Självklart ska regeringen följa regelverk. Men när jag får en inbjudan som näringsminister från Investor som firar 100-årsjubileum, så är min första tanke att jag bör vara med på en sådan tillställning, säger han till TT.

Det var emellertid inte bara socialdemokratiska ministrar som minglade med Wallenbergsfären på Grand Hôtel, även chefer inom statliga bolag var bjudna – däribland Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen som har till uppgift att bland annat granska SEB, en av Wallenbergkoncernens kronjuveler. Thedéen ändrade sig dock i sista stund och uppgav privata skäl som anledning till att inte närvara. Alla bjudna ministrar dök heller inte upp på Investors 100-årsfest, bland annat avstod energi- och samordningsminister Ibrahim Baylan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV