Radar · Nyhet

Byggstopp hävt för ifrågasatt oljeledning

På måndagen avvisade en federal amerikansk domstol kraven på att den kontroversiella oljeledningen Dakota Access Pipeline tillfälligt ska stoppas. Men ursprungsbefolkningen som kämpar mot projektet kommer inte att ge upp.

Sedan i augusti har medlemmar av ursprungsbefolkningen Standing Rock Sioux tillsammans med tusentals anhängare varit samlade i North Dakota för att protestera mot en planerad närmare 190 mil lång oljeledning till Illinois. Motståndarna till projektet, som samlats under namnet #NoDAPL, har fått stöd från aktivister i hela världen.

Bakom mångmiljardprojektet står oljebolaget Energy Transfer Partners och ledningen ska enligt planerna gå under flera vattentäkter, däribland Missourifloden, i närheten av Standing Rock Sioux reservat. Kritiken har varit hård, bland annat eftersom kulturellt viktiga marker skulle kunna förstöras.

– Allt som binder samman ursprungsfolken med markerna har man struntat i, säger konstnären Cannupa Hanska Luger till IPS, som själv tillhör den utsatta ursprungsbefolkningen.

Det finns även risker för att lokalbefolkningens viktigaste vattenresurs ska utsättas för läckor från oljeledningen.
Enligt federala uppgifter är läckande oljeledningar ett återkommande problem i landet.

Kritiker menar att den nya oljeledningen snabbt godkändes av den federala myndigheten USACE, utan att miljöriskerna granskades ordentligt.

USAs justitiedepartement uppmanade till tillfälligt stopp av delar av projektet, medan myndigheterna skulle gå igenom tidigare beslut och tills konsultationer med ursprungsbefolkningarna hållits.

På måndagen kom dock beskedet att en federal domstol upphäver detta beslut.

Aktivisten Kandi Mossett påpekar att oljebolaget ännu inte har fått det tillstånd som krävs för att bygga oljeledningen under Missourifloden.

– Vi är på plats och vi kommer att fortsätta vara här om de fortsätter att bygga, säger hon till IPS.