Glöd · Debatt

Bottenvikens framtid – en nordlig tragedi?

DEBATT I det tysta, bortom medias sökarljus och bortom enkla politiska poäng, läggs grunden till en nordlig tragedi: Bottenvikens marina ekosystem går en oviss framtid till mötes då klimatförändringar kombineras med finsk-rysk kärnkraft.

Forskning visar att den globala uppvärmningen snabbt kan komma att omdana vårt innanhav på ett dramatiskt sätt: Kraftigt höjda årsmedeltemperaturer och ökande nederbördsmängder gör, enligt en studie av professor Agneta Andersson vid Umeå universitet, att vi kan förvänta oss varmare och brunare vatten med ökad bakteriell aktivitet, avtagande växtplanktonproduktion och minskande fiskbestånd. Dessutom riskerar ett ökat älvutflöde att föra än mer organiska miljögifter ut till havets organismer.

I detta klimatmässigt extremt osäkra läge så förbereder företaget Fennovoima, i samarbete med kärnvapen- och kärnenergi-
jätten Rosatom, ett fullskaligt miljöexperiment i form av kärnkraft i österbottniska Pyhäjoki.

Efter Tjernobyl och Fukushima är många av kärnkraftens katastrofala konsekvenser väl kända. Mindre kända är de föroreningar som vid normal drift belastar luft och vatten: lågdosstrålning via utsläpp av till exempel jod, tritium och olika ädelgaser och – inte minst – oerhörda mängder uppvärmt kylvatten.

Fennovoimas radioaktiva utsläpp kommer, enligt företagets miljökonsekvensbeskrivning, att vida överstiga det som utgår från Finlands två tidigare kärnanläggningar, de i Lovisa och Olkiluoto.

Det tänkta kärnkraftverket byggs för att producera el, men främst kommer det att fungera som en gigantisk havsvattenvärmare: Reaktorn spyr ut två tredjedelar av sin värmeeffekt på 3 200 MW direkt till Bottenviken, och endast en tredjedel omvandlas till el. Det sugs in 40–45 kubikmeter havsvatten per sekund i kylsystemet och vattentemperaturen höjs med 10–12 °C.

Forskningsbolaget Elforsk anger i sin rapport Miljöeffekter av stora kylvattenutsläpp i ett varmare klimat att ”kylvattnet redan i dag periodvis når temperaturer, som är kritiska för överlevnaden av vissa arter av fisk och andra organismer. I framtiden kan den pågående klimatförändringen medföra en förhöjning av dagens havsvattentemperatur och därmed också på det utgående kylvattnet. Detta innebär att risken för skador på de marina ekosystemen vid kraftverkslägena och i deras omgivningar ökar.”

Att i instabil klimatförändringstid bygga smutsig och osäker kärnkraft vid Bottenviken, det är inget mindre än en grov provokation mot framtiden – och riskerar att utvecklas till en nordlig tragedi.