Zoom

Våldsdåd stryper debatten i Bangladesh

Mängder av författare och aktivister har fallit offer för den våldsvåg som på senare tid har skakat Bangladesh. Ett av offren var den populäre bloggaren Avijit Roy, som höggs ihjäl i samband med att han besökte sitt hemland.

Hemma hos Ajoy Roy hänger ett stort inramat foto på den äldste sonen, Avijit. Bilden föreställer en populär skribent och ingenjör som mördades på grund av sina åsikter. Han är bara en i raden av alla ateister, bloggare, publicister, gayaktivister och religiösa ledare som på senare år har mördats i Bangladesh av misstänkta islamistiska extremister.

– Avijit var ingen gatuaktivist utan han använde sin penna för att bekämpa sociala orättvisor, religiös fanatism och för att plädera för sekularism. Det är en fruktansvärd förlust som inget kan täcka upp för, säger Ajoy Roy.

Enligt Human Rights Watch, HRW, har över 50 bloggare och sekulära aktivister mördats i landet sedan 2013.

Avijit Roy, 42, var amerikansk medborgare och befann sig i Dhaka tillsammans med sin hustru för att besöka en bokmässa i februari förra året. Paret attackerades på väg till bokmässan.

Sedan dess har många nya våldsdåd inträffat i landet. I somras dödades 23 personer, varav 17 utländska medborgare, vid ett terrordåd vid ett bageri i Dhakas diplomatkvarter. Det var ett av de värsta terrordåden i landets historia.

 

Bloggaren och aktivisten Maruf Rosul har dödshotats av religiösa extremister. Foto: Amy Fallon/IPS

Efter att de två hbtq-aktivisterna Xulhaz Mannan och Mahbub Rabbi Tonoy mördades i april genomförde myndigheterna, efter internationella påtryckningar, mängder av tillslag som resulterade i att närmare 14 000 personer greps.

HRW:s Sydasienchef Meenakshi Ganguly säger att det finns en oro för att många blivit godtyckligt gripna. Hon understryker att rädslan för våld är fortsatt stor bland skribenter och minoritetsgrupper.

– Vissa har lyckats lämna landet, men många fler som är kvar i Bangladesh är oroliga över att myndigheterna inte gör tillräckligt för att skydda dem, säger hon.

Maruf Rosul, 29, är en sekulär filmare och skribent, bland annat på sajten Mukto-Mona, som lanserades av Avijit Roy och nu drivs vidare av andra. Maruf Rosul menar att de religiösa extremisterna inte är lika högljudda som tidigare.

– Men myndigheterna har inte gjort tillräckligt för att rensa ut dessa mörka krafter.

– Jag är orolig för framtiden, säger Maruf Rosul, som själv finns med på en av extremisternas dödslista.

 

Ajoy Roy, pappa till bloggaren Avijit Roy, som mördades förra året. Foto: Amy Fallon/IPS

I mitten av november kommer den sjätte upplagan av Dhakas litterära festival att gå av stapeln. Festivalchefen Ahsan Akbar säger att vissa deltagare lämnat återbud på grund av säkerhetsläget, men man förväntar sig att kunna ha ett fullt program ändå. Samtidigt menar han att våldsdåden haft en annan effekt.

– Landets skribenter bedriver i dag tyvärr självcensur och tänker efter fler än en gång innan de publicerar något, säger Ahsan Akbar.

Olof Blomqvist vid Amnesty International säger till IPS att det är oroande att endast ett av de riktade morden hittills har slutat i en fällande dom. Det gällde mordet på Rajib Haider som begicks 2013.

– Myndigheterna måste se till att de skyldiga ställs till svars, men också göra mer för att skydda dem som är hotade. Varje vecka får vi desperata vädjanden från människor som blivit hotade och rädda att de ska förlora livet om de blir kvar i Bangladesh, säger Olof Blomqvist.

När det gäller mordet på Avijit Roy så dödades den huvudmisstänkte av polisen i somras. Två andra misstänkta befinner sig dock fortfarande på fri fot. Hans pappa Ajoy Roy berättar att sonen blev hotad av extremister innan mordet, och han varnade sin son för att besöka hemlandet. Även Ajoy Roy är engagerad i kampen mot fundamentalister.

– Men jag är inte rädd. Jag har förlorat min son, jag har inget kvar att oroa mig för, säger han.

IPS har vid upprepade tillfällen sökt företrädare för bangladeshiska myndigheter och polisen för kommentarer, men utan resultat.