Radar · Nyhet

Enorma utmaningar väntar ny FN-chef

FNs säkerhetsråd meddelade förra veckan att man beslutat att välja portugisen Antonio Guterres som ny generalsekreterare för världsorganisationen. Den nionde FN-chefen – återigen en man – kommer att ställas inför en mängd svåra utmaningar.

– Vi har en klar favorit och hans namn är Antonio Guterres, sa Vitaly Churkin, Rysslands ambassadör i säkerhetsrådet och ordförande för rådet under oktober, till medierna.

Han var flankerad av de 14 övriga företrädare som sitter i säkerhetsrådet. Enligt traditionen är det säkerhetsrådet som föreslår ny generalsekreterare och deras val formaliseras sedan av de 193 medlemsländerna, något som förväntas ske i slutet av denna vecka.

Den enade front som säkerhetsrådet visade i valet av ny generalsekreterare kommer samtidigt som relationen mellan Ryssland och USA gällande kriget i Syrien förvärrats ytterligare.
Situationen i Syrien är bara en av många konflikter som Antonio Guterres kommer att tvingas hantera som världens högst uppsatte diplomat.

Flera bedömare menar dock att Antonio Guterres med tanke på sina erfarenheter är ett bra val som generalsekreterare. Han var tidigare Portugals premiärminister och var mellan 2005 och fram till förra året chef för FNs flyktingorgan UNHCR. Detta under en period då antalet flyktingar i världen ökade till de högsta siffrorna sedan slutet av andra världskriget.

Valet kom dock som en besvikelse för den kampanj som krävt att FN skulle utse en kvinna som generalsekreterare för första gången i organisationens historia. I stället blir nu Antonio Guterres den nionde mannen i rad som får posten, detta trots att det fanns sju välkvalificerade kvinnliga kandidater med i processen.
Att valet trots det återigen föll på en man är enligt vissa bedömare ett stort bakslag för en organisation som sedan länge hävdat att kampen för jämställdhet är en av de viktigaste frågorna.

Samtidigt visar sammansättningen i säkerhetsrådet, som består av en kvinna och fjorton män, att mycket arbete återstår för många FN-länder i frågan om jämställdhet.

Antonio Guterres blir dessutom den fjärde europeiska mannen vid posten, även om han blir den första sedan 1981. Detta trots att den europeiska befolkningen endast utgör tio procent av världens befolkning.

Michel Gabaudan, som är ordförande för organisationen Refugees International, och som arbetat under Antonio Guterres vid UNHCR, säger dock till IPS att han är mycket nöjd med utnämningen.

– Jag anser att vi behöver en stark ledare, en ledare med visioner och en diplomatisk ledare, och jag anser att Antonio Guterres visat alla dessa kvaliteter, säger Michel Gabaudan.

Han påpekar samtidigt att den nya generalsekreteraren kommer att utsättas för svåra utmaningar.

– Men jag anser att FN valt rätt person för detta svåra arbete.

Även Louis Charbonneau, FN-chef för Human Rights Watch, säger att den nya generalsekreteraren kommer att möta många prövningar.

– Näste generalsekreterare kommer att bedömas efter sin förmåga att stå upp gentemot de makter som nu precis har valt honom – oavsett om det gäller Syrien, Jemen, Sydsudan, flyktingkrisen, klimatförändringarna eller andra problem han kommer att tvingas hantera, säger Louis Charbonneau.

Han är dock positiv till det val som nu har gjorts.

– Med Antonio Guterres har säkerhetsrådet valt en frispråkig och stark företrädare för flyktingar, som har potentialen att radikalt förändra tonläget om de mänskliga rättigheterna i en tid av svåra prövningar, säger Louis Charbonneau.

Antonio Guterres kommer att ta över posten som generalsekreterare från sydkoreanen Ban Ki-Moon vid årsskiftet.