Krönikor

En oväntad effekt av Trump

Säga vad man vill om Donald Trump, men han har lyckats med en sak. Han har fått oss att glömma att Hillary Clinton är en kvinna.

Det var meningen att valet 2016 skulle handla om kön. Barack Obama är USAs första svarta president. Men är USA redo för en kvinna i Vita huset? Det var detta valet skulle handla om. USA har haft 43 män i Vita huset. Alla visste att Hillary Clinton skulle göra ett försök att bli den första kvinnan. Så det enda vi väntade på var vilken av alla vita män republikanerna skulle ställa upp med. Ingen av oss hade väntat sig Donald Trump. Vi trodde att republikanerna skulle ställa upp med någon gammal senator eller guvernör, och sedan skulle striden stå mellan två proffspolitiker: en man och en kvinna, och i den kampen hade könet spelat en stor roll. Valet 2016 skulle handla om kvinnan Hillary Clinton mot en manlig motsvarighet från höger, men så blev det inte.

Donald Trump är inte en proffspolitiker, han är affärsman. En del skulle hävda att han inte ens är en särskilt bra affärsman, för han har gått i konkurs några gånger och blivit stämd ännu fler. Men om han är tvivelaktig som affärsman är han en total amatör när det gäller politik. Donald Trump är en bra talare, men han vet ofta inte vad han pratar om. De medier som har kontrollerat sanningshalten i hans tal har konstaterat att han har fel oftare än han har rätt, och när han inte hittar på så ljuger han. Men det är inte bara medierna som är tveksamma till Donald Trump. Utrikespolitiska experter har konstaterat att han inte vet något om internationell politik, säkerhetschefer har sagt att det vore riskfyllt att ha honom som högsta chef och militären verkar inte glad över tanken på honom som överbefälhavare.

Donald Trump är kort sagt en amatör, och Trumps tillkortakommanden har haft effekten att man numera pratar om Hillary Clinton på ett helt annat sätt. Hillary brukade nämnas som den kvinnliga kandidaten. Men eftersom hon nu ställs mot en total amatör i presidentvalet har tonen ändrats. Nu pratar man inte längre främst om Hillary som kvinna: nu pratar man om henne som ett proffs. Hillary Clinton har inte bara varit advokat, hon var USAs första dam i åtta år. Därefter var hon senator för New York innan hon blev utsedd till utrikesminister. Hon är således inte bara sällsynt kompetent för att söka jobbet som president, det finns de som menar att hon är den mest kompetenta kandidaten någonsin. Till skillnad från Trump vet hon inte bara var alla länder i världen ligger: hon har varit där och träffat deras ledare. De fanns de som befarade att denna imponerande meritlista skulle överskuggas av det faktum att hon är kvinna (USA är lika sexistiskt som många andra länder på den här punkten) men tack vare Donald Trump och hans okunnighet har folk slutat prata om Hillary som en kvinnlig kandidat och börjar prata om henne som en duglig kandidat. Särskilt om man jämför med hennes motståndare.

Hillary Clinton är ändå inte särskilt populär. Men folks tveksamhet mot henne beror inte heller på kön utan på några andra saker. Dels är hon en så kallad hök som röstade för kriget i Irak, något som USAs demokrater har svårt att förlåta. Dels har hon väldigt täta band till USAs stora banker och företag, och det finns de som är tveksamma till om hon klarar av att hålla en självständig linje efter att ha umgåtts så tätt med näringslivet (och tagit emot så mycket pengar) som hon har. Men allt detta är ändå rättvist. Det är korrekt att hålla fram Hillary Clintons kompetens och det är korrekt att kritisera henne för de miljonarvoden hon och hennes make fått från näringslivet. Kanske kommer detta val inte att gå till historien som valet då USA fick sin första kvinnliga kandidat, utan som det val där en kvinna ställde upp och blev bedömd just för den hon är och inte för sitt kön. Delvis kan hon tacka Donald Trump för detta.

Amerikansk politik. Når lågvattenmärke och är perverst underhållande.

Svensk politik. Når lågvattenmärke och är tråkig.