Radar · Nyhet

Tro på hierarkier kan ge klimatförnekelse

Trots att det i forskarvärlden råder närmast total enighet om att klimathotet är verkligt lyckas vi inte vända utvecklingen. En broms är de som fortfarande förnekar problemet menar Kirsti Jylhä, som i en ny avhandling förklarar en del av psykologin bakom förnekelse av klimathotet.

Tidigare forskning har visat att det är vanligare bland politiskt konservativa att förneka klimatförändringar. I sin avhandling undersöker Kirsti Jylhä detta samband mer i detalj och kommer fram till att individer som accepterar hierarkiska maktstrukturer har större benägenhet att förneka problemet.

Hon menar att en acceptans av sociala hierarkier också kan bana väg för acceptans av människans dominans över naturen.

Kirsti Jylhä frågar sig också hur klimatproblemet bäst presenteras för människor som har hög så kallad SDO, social dominansorientering.

– Argumenten som används i klimatdebatten handlar ofta om att ge upp bekvämligheter i livet för att ta hand om naturen och de fattiga eller svaga i världen. Men det är kanske inte ett lockande argument för en person som ser världen ur ett hierarkiskt perspektiv. Det skulle kanske vara bättre att prata i andra termer och beskriva hur alla kommer att dra nytta av åtgärderna, säger hon i ett pressmeddelande.