Radar · Nyhet

Stort stöd för Islands piratparti inför valet

Piratpartiet på Island fortsätter att växa enligt en ny opinionsundersökning inför valet som hålls den 29 oktober.

Partiet, som bildades för fyra år sedan, leder för närvarande med ett stöd på 21,6 procent av väljarna. Vilket är långt över resultatet i senaste valet 2013, då partiet fick 5 procent av rösterna.

Straxt efter i opinionsundersökningen, på 20,6 procent, ligger center-högerpartiet Självständighetspartiet, som sitter i landets koalitionsregering.

Piratpartiets kampanj finansieras via crowd-funding och vallöftena handlar bland annat om att ge asyl till den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden, att acceptera valutan bitcoin, förkorta arbetstiden, avkriminalisera droger och att låta väljarna komma till tals i politiken även mellan valen, enligt den brittiska tidningen Independent.

Birgitta Jonsdottir, tidigare talesperson för Wikileaks och grundare av Islands piratparti, har tidigare sagt i The Guardian, att partiet är väl förberett. Hon betonar att partiet inte är ett populistiskt parti som talar till människors rädslor, utan ett parti som vill driva utvecklingen framåt utifrån hopp och mod.