Radar · Nyhet

Nya tag mot hungern

Trots att utvecklingen går framåt tvingas fortfarande mängder av människor i världen att gå och lägga sig hungriga. Nu har FN utsett 29 experter från olika delar av världen som fått i uppgift att leda arbetet med att bekämpa undernäringen.

Det är oacceptabelt att nästan 800 miljoner människor fortfarande hungrar i en värld med så stora tillgångar menar FN-chefen Ban Ki-Moon.

– Det innebär ett kollektivt moraliskt och politiskt misslyckande, sade FN-chefen Ban Ki-Moon nyligen vid ett möte i New York under temat ”Zero Hunger”.

Samtidigt underströk han att stora framgångar gjorts på senare år.

Frågan om tillgången på näring har med tiden blivit allt mer komplex. I mars i år rapporterade vetenskapstidskriften The Lancet att det numer finns fler överviktiga än undernärda.

Inför mötet i New York meddelade FN-chefen att han utsett 29 experter och ledare som ska engagera sig i satsningen Scaling-Up Nutrition, SUN, som syftar till att utrota undernäringen. I SUN ingår 57 länder i världen, samt tre indiska delstater.
Bland namnen finns en rad experter på utvecklingsfrågor från olika delar av världen.

José da Silva, chef för FNs jordbruksprogram FAO, betonade på mötet att klimatförändringarna har en mycket negativ inverkan på kampen mot hungern. Enligt honom har väderfenomenet El Ninos effekter i Afrika kastat kontinenten tio år tillbaka i tiden när det gäller dessa frågor.

EU har enligt kommissionären för utvecklingsfrågor, Neven Mimica som är med i FNs expertgrupp, påbörjat arbetet med en mångmiljardsatsning fram till år 2025 som syftar till att förhindra att tillväxten hämmas hos sju miljoner barn.