Radar · Nyhet

Vattenfall slutför brunkolsaffär

Nu är det klart. Vattenfall äger inte längre någon brunkolsverksamhet i Tyskland. Det meddelade bolaget i pressmeddelande i går måndag.

I förra veckan blev det klart att EU godkänner affären och nu har Vattenfall slutfört försäljningen av sina tyska brunkolstillgångar till den tjeckiska energikoncernen EPH och dess finansiella partner PPF Investments, skriver bolaget i ett pressmeddelande. EPH blir i och med förvärvet Tysklands näst största brunkolsoperatör uppger TT.

Vattenfall har haft cirka 16 000 anställda i Tyskland men i och med försäljningen av brunkolstillgångarna halveras i princip bolagets personalstyrka i landet.
Vattenfall tvingas skriva ner värdet på de tyska tillgångarna med totalt 30 miljarder kronor, uppger TT. Enligt Vattenfall skulle nedskrivningarna ha blivit väsentligt större om man behållit verksamheten.

Affären har varit omstridd. Miljöaktivister hade hellre sett att Vattenfall hade avvecklat verksamheten.

– Samtidigt som allt fler nu ger besked om ratificering av Parisavtalet, USA, Kina, EU och Indien, genomför Sverige nu denna förlustaffär för klimatet. Affären går helt stick i stäv med Parisavtalets ambitioner att gå mot max 1,5 graders global uppvärmning. Regeringens planerade uppköp av utsläppsrätter kompenserar inte på långa vägar för detta. Vi i Naturskyddsföreningen beklagar att Sverige missade en historisk chans att minska klimatutsläppen, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.