Radar · Nyhet

Tusentals har sökt skydd från orkan

Orkanen Matthew drar in över Haiti och enligt organisationen Hoppets stjärna har kustsamhällen redan demolerats av vatten och stigande havsnivåer.

En man har dött sedan en våg bröt in i hans hem i kuststaden Port Salut, enligt haitisk räddningstjänst. Mannen ska enligt uppgift ha varit för sjuk för att ta sig till något av de härbärgen som ställts upp av regeringen, rapporterar Reuters.

Tidningen Miami Herald rapporterar att antalet personer som tagit sig till ett härbärge har dubblats under natten i Haitis södra region och nu uppgår till över 6 400 personer.

Georges Hudicourt är ordförande i hjälporganisationen Hoppets stjärna på Haiti och säger till TT att man i huvudstaden Port-Au-Prince börjat känna av allt starkare vindar. Under tidig morgon lokal tid drog stormen in över Haitis västra spets.

– Vindarna rör sig 65 meter i sekunden och regeringen försöker evakuera dem som bor vid havet, de är i stor fara, sade han till TT.

Värst är läget för dem som bor vid kusten.

– Jag har fått korta rapporter från människor i området och små samhällen vid kusten uppges redan vara totalförstörda. De var för nära havet och förstördes redan innan orkanen drog in.

Georges Hudicourt oroar sig för följderna. Regeringen har förberett sig, men det kommer antagligen inte att räcka.

– Det finns en regeringsorganisation som har ordnat härbärgen och förstahjälpen för de områden som påverkas, men jag betvivlar att de kan hantera ett problem av den här storleken, säger han.

Enligt Georges Hudicourt kommer efterarbetet att bli svårt. Vägar riskeras att spolas bort och Haiti har bara två eller tre helikoptrar för att undsätta folk i nöd.

– Jag är väldigt orolig för människor jag känner och för landet, men jag fruktar inte för mitt eget liv, säger han.

Slumområdet Cité Soleil i huvudstaden Port-Au-Prince riskerar att drabbas hårt. Hela området, med 500 000 invånare, ligger under havsnivån. Stadsdelens borgmästare Jean Hislain Frederic beskriver det för Miami Herald som skålformat och säger att området riskerar att vattenfyllas när regn och vågor drar in. Att stadsdelens kanaler är fyllda av skräp riskerar att ytterligare förvärra situationen.

En del har vägrat att sätta sig i skydd, antingen för att de inte tror att det blir så illa som prognoserna säger, andra av oro för att deras bostäder ska plundras om de lämnar dem. Men många har också lytt myndigheternas uppmaningar.

– Sedan finns det de som önskar att de hade kunnat evakueras, men det saknas transporter, det finns inga bussar, säger Jacqueline Charles, Miami Heralds Haiti-korrespondent.
De som kan har försökt att förstärka sina bostäder så gott det går, andra har sökt sig till vänner och familj som bor högre upp och som bor i mer välbyggda bostäder.

– Landet är bankrutt. Det har problem med korruption och har satsat pengar på söndagens presidentval: De har helt enkelt inte resurserna. En av borgmästarna har tvingats söka efter donationer för att lagra vatten i skyddsrummen, säger hon.

Haiti är känsligt för jordskred, sedan många träd på landets kullar kapats för att göra kol som säljs som bränsle.

Men största oron är vatten, enligt Jacqueline Charles.

– Vatten är en stor, stor oro. Det här är ett land med kolera, när det blir häftiga regn stiger kolerafallen, säger hon.

I Les Cayes skyddsrum har omkring 150 personer samlats i en skola.

– Efter orkanen kommer det att bli eländigt. Vi kommer att vara hungriga, husen kommer att vara förstörda, säger fyrabarnsmamman Rosetta Joseph till Reuters.

Efter Haiti väntas orkanen nå Kuba och på tisdag Bahamas, för att på torsdagen nå Florida, fortfarande som en orkan, men med lägre styrka.